< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 7 august 2007

Imbolnaviri in masa in comuna Lungani din judetul Iasi

70 de copii suspecti de hepatita, internati in acelasi timp

La spitalul de Boli Infectioase Iasi au venit saptamana trecuta, in acelasi timp, aproximativ 70 de copii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani, care acuzau febra, dureri abdominale si varsaturi. Pentru 42 dintre ei a fost deja confirmat diagnosticul de hepatita virala de tip A, relateaza Realitatea TV, adaugand ca ceilalti copii au fost consultati si vaccinati.

Medicii Spitaului de Boli Infectioase Iasi au declarat ca se confrunta zilele acestea cu un focar al hepatitei virale de tip A, informeaza Rompres. Directorul Autoritatii de Sanatate Publica, Mihnea Hurmuzache, a precizat ca ''deosebit in acest caz este faptul ca toti copiii au venit la spital in acelasi timp''. ''De obicei'' a explicat el, ''pentru ca boala are o perioada de incubatie de trei saptamani, cazurile din acelasi focar ajung la noi treptat, pe masura ce bolnavii se infecteaza. Aici, fiind vorba despre o comunitate inchisa, atunci cand prima persoana infectata a intrat in contact cu ceilalti sateni, toata lumea s-a imbolnavit in acelasi timp''. Mihnea Hurmuzache a declarat astazi ca cei aproape 70 de copii ''sunt bine si vor fi externati la sfarsitul acestei saptamani''.

Pentru a se evita raspandirea bolii, copiii din comuna Lungani sunt tinuti in carantina la spital, chiar si accesul rudelor in saloanele in care acestia sunt internati fiind restrictionat, informeaza Rompres. In plus, potrivit Realitatii TV, Autoritatea de Sanatate Publica Iasi a vaccinat toti copiii din localitate care au intrat in contact cu cei bolnavi de hepatita. Deasemenea, pentru depistarea sursei imbolnavirii, Autoritatea de Sanatate a prelevat probe din fantani si a facut inspectii sanitare in locuinte.

Hepatita A este o infectie virala extrem de contagioasa a ficatului. Boala este insa rareori fatala, persoanele infectate revenindu-si de obicei dupa cateva saptamani, fara complicatii deosebite pe termen lung. Cele mai multe infectii rezulta din contactul cu o persoana infectata. Nu toate persoanele infectate prezinta insa simptome, ele putand transmite hepatita fara ca macar sa stie acest lucru. Simpomele bolii apar relativ repede si includ, printre altele, febra, oboseala, voma, pierderea apetitului, durerile abdominale, ingalbenirea pielii si a ochilor si urina inchisa la culoare. O masura preventiva excelenta impotriva hepatitei A o reprezinta vaccinul, care este considerat foarte eficient.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=806&data=2007-08-07