< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 7 august 2007

Candidatii la scaunul de Patriarh, verificati de CNSAS

ULTIMA ORA

CNSAS va analiza toate dosarele membrilor Sfantului Sinod, pana la organizarea alegerilor pentru functia de partiarh. Anuntul a fost facut de Corneliu Turianu, membru al Colegiului, la sfarsitul sedintei de azi a CNSAS. Turianu a adaugat ca, tinand cont de faptul ca alegerile vor avea loc in perioada urmatoare, procedurile de verificare vor fi accelerate in cazul inaltilor prelati.

---

Forumul Civic Roman (FCR), alianta ce grupeaza 19 organizatii non-guvernamentale, a cerut Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) sa dea un verdict in cazul inaltilor ierarhi care conduc Biserica Ortodoxa Romana. ''Sprijinim Biserica, dar nu dorim ca, dupa alegerea noului Patriarh, in fruntea BOR sa ajunga o persoana care a facut pactul cu diavolul'', a precizat presedintele FCR, Adrian Stefan Iurascu. BOR a anuntat, printr-un comunicat, ca este in favoarea deschiderii dosarelor clericilor din arhiva fostei securitati. Pana acum prelatii au fost scutiti de controlul Colegiului, la insistentele Bisericii Ortodoxe, care a propus o verificare interna proprie.

Liderii asociatiei sustin ca in iulie anul trecut au inaintat CNSAS o lista cu 26 de nume de ierarhi de la varful Bisericii. De atunci, CNSAS nu a dat decat un singur verdict de necolaborare in legatura cu unul dintre acestia, reprezentantii FCR acuzand Colegiul ca ascunde dosarele inaltilor ierarhi si ca verificarea dosarelor acestora este tergiversata. ''Pana in prezent, Colegiul ne-a comunicat, printr-o adresa oficiala, ca s-a incheiat verificarea doar in cazul Preasfintitului Parinte Episcop-Vicar Vasile Fluieras, care nu a facut politie politica. In acest ritm, finalizarea cercetarii dosarelor pentru cei 26 de inalti ierarhi va fi incheiata peste 25 de ani'', a continuat Adrian Iurascu.

Pe lista depusa se afla mentionati, printre altii, Patriarhul Teoctist, mitropolitii Bartolomeu Anania, Daniel, Teofan si Teodosie. Pe de alta parte, membrii FCR au facut un apel catre viitorii candidati la scaunul de patriarh sa faca un pas inapoi daca au facut politie politica.

Pentru mai multe detalii accesati si:

''Patriarhul politic'' -

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-01&id=224687^

''Lista completa a Colegiului Electoral Bisericesc'' -

^http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-08-03&id=224781^

Nu ratati editia de maine a ziarului ZIUA!

REACTII LA CALD

Anca HRIBAN, redactor Departament Politica Interna:

''Ridicarea la Cer a Patriarhului Teoctist deschide dosarele inaltilor ierarhi. In conditiile in care alegerile pentru scaunul de patriarh vor avea loc pe 9 septembrie, este greu de crezut ca CNSAS va reusi verificarea tuturor prelatilor''.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=802&data=2007-08-07