< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 7 august 2007

ULTIMA ORA: Vin doua zile cu ploi torentiale, grindina si vijelii

Cod Galben in 23 de judete

Administratia Nationala de Meteorologie avertizeaza ca urmeaza doua zile cu ploi torentiale, grindina si vijelii. 23 de prefecturi din sud-estul tarii au fost atentionate cu cod galben. 13 judete sunt amenintate de inundatii. In Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, in doar 12 ore, cantitatile de apa vor depasi 25 de l/mp. Meteorologii anunta ploi insemnate si in Bucuresti. La aceasta ora, zeci de localitati din Braila, Suceava si Giurgiu au ramas fara curent electric, iar in Constanta opt localitati, printre care si cateva statiuni de pe litoral, au fost inundate. Din cauza ploii abundente si a vantului puternic, in sectorul 2 al Capitalei s-a produs in aceasta dimineata o pana de curent.

Risc de inundatii in 13 judete din tara

Hidrologii anunta ca, pana joi dimineata, furtunile si ploile prognozate, ar putea provoca scurgeri "importante" de apa pe versanti, torenti si paraie, iar pe raurile mici debitele ar putea creste pana peste cotele de inundatie.

Potrivit specialistilor, bazinele hidrografice unde pot aparea probleme sunt cele ale Oltului superior, Argesului, Ialomitei, Sucevei, Moldovei, Bistritei, Trotusului, Putnei, Ramnicului Sarat, Buzaului, dar si bazinele raurilor din Dobrogea.

Meteorologii spun ca, astazi si maine, in zonele atentionate, instabilitatea atmosferica va fi "accentuata", cu ploi torentiale, vijelii, fulgere si grindina. Vantul va bate cu viteze de pana la 90 de kilometri pe ora, iar cantitatile de precipitatii asteptate pot ajunge, in 24 de ore, pana la 50 de litri pe metru patrat.

Astazi, ploile si vijeliile vor lovi Muntenia, Dobrogea, jumatatea de sud a Moldovei si zonele de munte, pentru ca, maine, instabilitatea atmosferica sa se extinda in Moldova si in Carpatii Orientali.

Zeci de localitati au ramas in bezna

In aceasta dimineata, zeci de gospodarii din opt localitati din judetul Constanta au fost inundate. Printre localitatile afectate se numara si statiuni de pe litoral, precum Costinesti, Neptun sau Saturn. De asemenea, inundatii s-au produs si in localitatile Viile, Ion Corvin si Dulcesti.

Circulatia fluvial-maritima a fost inchisa in portul Constanta Sud Agigea din cauza vantului puternic. In zona Medgidia, trenurile au circulat in aceasta dimineata cu restrictii de viteza, dupa ce s-au ars sigurantele dintr-o caseta a sistemului feroviar, din cauza ploii si a descarcarilor electrice.

La aceasta ora, circulatia pe Drumul National 17, intre Hura Humorului si Campulung Moldovenesc, este blocata, dupa ce podul peste raul Moldova a cedat din cauza ploilor torentiale si a viiturilor. 14 localitati din Suceava au ramas fara curent electric si mai multe podete au fost luate de ape. Alte 22 de localitati din judetul Giurgiu si 17 din judetul Braila au ramas de noaptea trecuta fara curent electric din cauza ploilor si a vantului puternic.

Alerta si in Bucuresti

Din cauza ploii abundente si a vantului puternic, in sectorul 2 al Capitalei s-a produs in aceasta dimineata o pana de curent. In jurul orei 8 si 15 minute, in zona Soselei Pantelimon precum si pe strazile adiacente mai multi consumatori au ramas fara energie electrica, informeaza Realitatea TV.

Echipele Apa Nova Bucuresti sunt in stare de alerta pentru a interveni cu echipamentele tehnice necesare in zonele unde vor fi acumulari de apa din cauza precipitatiilor abundente, anunta compania intr-un comunicat de presa.

Locuitorii capitalei sunt avertizati sa-si ia masuri de precautie pentru protejarea bunurilor personale si evacuarea autoturismelor din zonele inundabile. Bucurestenii sunt sfatuiti sa evite deplasarea in zonele unde exista posibilitatea producerii acumularilor de apa.

Bucurestenii pot anunta eventuale probleme din cauza acumularilor de apa la numarul de telefon 207. 77 77.

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=800&data=2007-08-07