< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 27 noiembrie 2006

Borat: "Daca are succes, voi primi un radio cu ceas. Daca nu, voi fi executat"

Borat lanseaza un single de Craciun

Un personaj fictiv tinteste clasamentele muzicale cat se poate de reale din Marea Britanie. De Craciun, cand totul e posibil... Este vorba despre reporterul fictiv Borat Sagdiyev, controversatul Borat!, care intentioneaza sa lanseze un single de Craciun, relateaza hollywood.com.

Jurnalistul kazah, interpretat de actorul britanic Sacha Baron Cohen, tinteste topurile clasamentor muzicale britanice, din saptamana premergatoare Craciunului.

"Cliff Richard devine popular in Anglia pe perioada Craciunului. El e dragut si talentat", isi motiveaza Borat demersul. Borat, nu Sacha Baron Cohen! "Dar cantecul meu de Craciun - continua acesta intr-o engleza jucat-aproximativa Borat-like - bun, foarte bun este. Te rog, vino si cumpara-l. Daca are succes, voi primi un radio cu ceas. Daca nu, voi fi executat", a mai spus Borat.

Filmul lui Baron Cohen, al carui titlu integral este "Borat! - Invataturi din America pentru ca toata natia Kazahstanului sa profite", este realizat in stil documentar. Productia descrie calatoria prin Statele Unite a unui jurnalist kazah, care se mira ca femeile americane nu sunt inchise in custi pe timpul noptii sau ca nu canta cantece rasiste de tipul "Aruncati evreii in fundul putului".

Lungmetrajul, al carui buget a fost de 18 milioane de dolari, a avut incasari de 109,3 milioane de dolari de la lansarea pe marile ecrane in America de Nord si de peste 45 de milioane de dolari in strainatate. Filmul se bucura de scucces de casa inclusiv in Romania, unde ruleaza de cateva zile.

In urma cu un an, Guvernul kazah l-a amenintat pe Cohen ca il va actiona in justitie pentru ca personajul Borat ar prezenta Kazahstanul drept o tara inapoiata, cu obiceiuri rasiste si dezgustatoare.

Succesul filmului a facut insa ca interesul pentru Kazahstan sa creasca, lucru recunoscut de oficialii acestei tari care si-au dat seama ca "orice fel de publicitate este buna".

REACTII LA CALD

Monica ANDRONESCU, redactor Departametul Cultura: "Intr-o lume in care vedeta de film sau de televiziune capata o "realitate" adesea mai bine conturata decat omul in carne si oase, faptul ca un personaj fictiv lanseaza un cantec de Craciun se inscrie "firesc" in acelasi gen de "realitate" ".

Adriana GHEORGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=80&data=2006-11-27