< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 6 august 2007

Politica fiscala reaprinde patimile politice

Lungul drum al bugetului catre aprobare

ULTIMA ORA:

Fostul ministru al Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu se joaca de-a demisia. Dupa ce ieri a declarat ca va demisiona pana la sfarsitul anului din functia de secretar de stat pe care o detine in Ministerul Economiei si Finantelor, astazi el a negat acest lucru, relateaza Realitatea TV. Motivul pe care il invocase Vladescu pentru a parasi institutia in care lucreaza il reprezinta divergentele pe care le are pe tema pensiilor cu colegul sau, ministrul Varujan Vosganian. Intrebat astazi daca a demisionat, Vladescu parea mirat de zvonurile iscate: "Nici nu am anuntat ca imi dau demisia. Lucrez in Ministerul Finantelor. Am zis ca o data voi pleca din Ministerul Finantelor cand imi voi termina treaba. Nu stiu ce-i cu zvonul asta cu demisia. Problema pensiilor e alta discutie pe care nu o mai reiau".

---

Bugetul pe 2008 continua sa fie in centrul disputelor politice. Partidul Democrat a amenintat astazi cu introducerea unei motiuni de cenzura, in cazul in care proiectul de buget al Guvenului pe anul 2008 va avea devieri de la constructia asumata prin programul de guvernare, relateaza Rompres. Potrivit presedintelui executiv al PD, Adriean Videanu, Guvernul face o "confuzie majora" in legatura cu politica fiscala si cea de colectare a veniturilor bugetului consolidat. Videanu a atras atentia si asupra situatiei create de Guvern, acuzat ca emite ordonante de urgenta in domenii pentru care nu a fost abilitat de Parlament. La unison cu PD-ul, ca de obicei, presedintele PLD, Theodor Stolojan, a declarat ca formatiunea pe care o conduce asteapta fundamentarea in detaliu a veniturilor in bugetul pe 2008 si, in functie de raspunsul Guvernului, va decide daca initiaza o motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu.

Demisia lui Vladescu, un gest politic

Constructia bugetara pe 2008 este motivul pentru care secretarul de stat in Finante, Sebastian Vladescu, a decis sa renunte, pana la sfarsitul anului, la functia de secretar de stat din Finante. "Cresterea pensiilor este nesustenabila. Nu stiu care sunt sursele de finantare, iar alegerea salariului mediu brut ca parametru de majorare este o mare capcana. Voi pleca pentru ca nu mai am ce face aici", sustine Vladescu. In replica, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirmat, la Realitatea TV, ca declaratia lui Vladescu este una politica. "Am obosit de cate ori am spus public ca pe 2008 bugetul asigurarilor sociale va iesi pe excedent. In 2009, este treaba urmatorului Guvern sa decida ce va face cu banii. Este normal, insa, ca un ministru al Finantelor sa aiba rezerve fata de majorarea cheltuielilor".

Geoana: Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii

Comentand anuntul lui Vladescu, privind o posibila demisie a sa in urmatoarele luni, liderul PSD, Mircea Geoana, i-a cerut lui Tariceanu sa intervina pentru a media divergentele dintre ministrul Economiei, Varujan Vosganian si secretarul de stat, fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, pe tema asigurarii resurselor necesare cresterii pensiilor.

Referitor la finantarea pentru cresterea pensiilor, Geoana a calificat ca "anormala" situatia in care Sebastian Vladescu afirma ca nu exista surse de finantare pentru un astfel de demers. "Nu stiu daca e vorba de o nemultumire a lui Sebastian Vladescu fata de pozitia in care se afla acum in Ministerul Finantelor si e doar vorba de o nemultumire personala, dar mi se pare nefiresc ca pe de o parte Guvernul sa spuna ca exista resurse pentru legea pensiilor si pe de alta parte un personaj important si influent cum e un secretar de stat sa spuna contrariul. Cred ca ar fi bine ca premierul Tariceanu sa-si cheme la ordine ministrii si sa reconfirme sursele de finantare", a cerut liderul social democrat. El a adaugat ca formatiunea pe care o conduce va urmari cu atentie modul in care cresterea pensiilor se va reflecta in proiectul de buget pe 2008.

Isarescu: Marirea pensiilor este integral finantata de cresterea salariilor

Majorarea pensiilor nu pune probleme economiei, deoarece bugetul asigurarilor sociale se va mentine excedentar in acest an si va ramane in surplus si in prima parte a anului viitor, datorita cresterii peste estimari a salariilor, a declarat astazi guvernatorul bancii centrale Mugur Isarescu. "Chiar cu majorarea pensiilor, bugetul asigurarii sociale ramane in surplus. Atata vreme cat bugetul asigurarilor sociale va avea surplus sau un deficit mic, nu avem probleme", a conchis guvernatorul.

REACTII LA CALD:

Adrian ILIE, redactor Departamentul Politica Interna

"Eficienta electorala, pentru PSD si PNL, a cresterii pensiilor este periclitata chiar de catre un finantist liberal, Sebastian Vladescu, care a afirmat ca majorarea nu este sustenabila. Iar democratii exploateaza situatia avertizandu-i pe pensionari ca risca sa se aleaga doar cu promisiunile".

Cristina STEFAN si Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=797&data=2007-08-06