< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 6 august 2007

Trupul lui Florian Pittis a fost depus la Teatrul Bulandra

Trupul neinsufletit al actorului si realizatorului de emisiuni radio, Florian Pittis a fost depus la ora 12.10 in foaierul Salii Izvor a Teatrul Bulandra, pentru ca toti cei care l-au cunoscut si iubit sa-i poata aduce un ultim omagiu. Radio Romania a deschis, la sediul din str. Gral Berthelot nr.62-64, o carte de condoleante pentru toti cei care doresc sa-si exprime gandurile si sentimentele fata de cel care a fost Florian Pittis, iar la Radio3net a fost pusa la dispozitia fanilor o adresa de mail. Cateva zeci de cunoscuti si prieteni, printre care Nicu Alifantis si Virgil Iantu, s-au adunat deja pentru a-i aduce un ultim omagiu. "Boala l-a rapus intr-un moment al implinirii lui artistice exceptionale, iubit de colegi, de spectatori, de ascultatori, avand inca multe de spus in arta care l-a consacrat", se arata intr-un mesaj al UNITER. Pittis a murit ieri, la 63 de ani, la Institutul Oncologic Fundeni, in urma unei boli cumplite. Florian Pittis va fi inmormantat, maine, la cimitirul Bellu.

Angajat la Bulandra de Liviu Ciulei

Actorul Pittis a fost angajat la teatrul Bulandra chiar de catre maestrul Liviu Ciulei, care i-a propus, intr-o seara, sa inlocuiasca un actor. Dupa un timp, cand maestrul Ciulei a fost numit director la Teatrul Bulandra, Pittis a devenit membru permanent al echipei.

In prima sa aparitie pe scena teatrului, in 1961, a jucat in rolul pajului din piesa "Cum va place?" de Shakespeare, in regia lui Ciulei, pentru ca doi ani mai tarziu sa fie deja director artistic al teatrului.

Ca actor, Pittis a colaborat cu mari regizori, printre care si Andrei Serban sau Alexandru Tocilescu. A fost Alencon din "Elisabeta I" de Paul Foster, Alioska din "Azilul de noapte" de M. Gorki, Edmund si Jamie din "Lungul drum al zilei catre noapte" de Eugene O'Neill si Ariel din "Furtuna" de Shakespeare, toate in regia lui Liviu Ciulei.

UNITER: Pittis, artist unic in concertul de valori al teatrului romanesc

"Impatimit de muzica, Florian Pittis a cultivat de foarte tanar interesul pentru muzica de calitate a unei generatii intregi de oameni tineri si maturi. Iubitor de poezie, a cultivat pe scena acest gen inca de foarte tanar in spectacole cum a fost cel de muzica si poezie de la Teatrul Bulandra. A practicat spectacolul de televiziune colaborand cu regizorul Alexandru Bocanet in celebrul trio cu Anda Calugareanu si Dan Tufaru. In anul 1992, intemeiaza (...) formatia Pasarea Colibri, continuand sa slujeasca patima sa pentru muzica si poezie. In ultima perioada a condus cu competenta si talent canalul Tineret, devenit apoi Radio3Net, cu emisiuni ascultate cu bucurie de un numar impresionant de oameni", se arata intr-un comunicat al Uniunii.

Radio Romania a deschis o carte de condoleante si o adresa de mail

Radio Romania a deschis in aceasta dimineata, la sediul din str. Gral Berthelot nr.62-64, o carte de condoleante pentru cei care doresc sa-si exprime gandurile si sentimentele fata de cel care a fost Florian Pittis.

De asemenea, a fost pusa la dispozitia fanilor artistului o adresa de mail: pittis@radio3net.ro

Artistul a incetat din viata ieri, la 63 de ani, dupa ce in urma cu cateva zile a fost internat de urgenta, in stare grava, la Institutul Oncologic din Bucuresti. Actorul suferea de cancer la prostata, iar starea lui s-a inrautatit in ultimele zile. Pittis a dorit sa se pastreze discretia asupra suferintei sale.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=793&data=2007-08-06