< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 16 iunie 2008

Europenii mor pe capete la locul de munca

O persoana din Uniunea Europeana (UE) moare la fiecare trei minute, iar jumatate dintre decese sunt cauzate de boli profesionale sau accidente la locul de munca, arata datele Eurostat date publicitatii luni. Datele au fost calculate pe baza numarului deceselor anuale cauzate de accidente de munca (5.720) si numarul lucratorilor care mor in fiecare an in UE din cauza unor boli profesionale (159.500).

Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca (EU-OSHA) a lansat campania "Locuri de munca sanatoase. Bine pentru tine. Bine pentru afacere". Campania isi propune sa informeze la nivel european despre evaluarea riscurilor, vizand, in special, sectoarele de mare risc precum constructiile, serviciile de sanatate si agricultura, si necesitatile intreprinderilor mici si mijlocii. Aceasta se va desfasura pe o perioada de doi ani (2008-2009). Conform legislatiei comunitare, toti angajatorii din UE sunt obligati sa faca evaluari ale riscurilor. Acestea ii ajuta pe angajatori sa inteleaga masurile pe care trebuie sa le ia pentru a imbunatati sanatatea si securitatea la locul de munca. "Fiecare accident de munca si boala profesionala este de prisos", a declarat, citat de Rompres, Vladimir Spidla, comisarul european pentru Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si egalitatea de sanse. "Chiar daca acestea nu duc la evenimente fatale, consecintele sunt inacceptabile, atat pentru persoanele implicate, cat si pentru economie. In fiecare an, milioane de lucratori din UE sunt implicati in accidente care ii obliga sa stea acasa cel putin trei zile lucratoare, iar aceasta reprezinta un cost imens pentru economie. Evaluarea riscurilor este esentiala pentru reducerea acestor cifre. Insa aceasta nu este decat prima etapa - trebuie sa urmeze implementarea", a continuat comisarul european.

Campania locurilor de munca sanatoase evidentiaza necesitatea evaluarii riscurilor in conformitate cu Strategia comunitara privind sanatatea si securitatea in munca (2007-2012), ce are drept scop reducerea cu un sfert a accidentelor de munca pe perioada respectiva la nivelul UE.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7876&data=2008-06-16