< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 16 iunie 2008

Negocierile dintre retaileri si producatori, in faza finala

Eliminarea unor taxe din supermarketuri ieftineste produsele

Sorin Minea: Guvernul nu ar fi aratat interes in rezolvarea controversei

Ghidul de bune practici dintre retaileri si producatori ar putea scoate cateva taxe din supermarketuri, intrucat va elimina obligativitatea platii taxelor de deschidere de magazin, de renovare si de plasare pe raft. Asadar, in cazul in care ghidul, aflat aproape de finalul negocierilor, va fi respectat, mai multe produse din magazine se vor ieftini semnificativ.

La sfarsitul saptamanii trecute a fost negociat textul ghidului, convenindu-se ca supermarketurile sa nu mai poata impune prin contract producatorilor taxe de raft sau de magazin, sub amenintarea ca, altfel, produsele lor vor fi scoase din magazine, informeaza EuropaFM. Producatorii se plang de ceva vreme ca lanturile de magazine ii obliga sa plateasca multe taxe care in final duc la scumpirea produselor. De asemenea, potrivit textului discutat, producatorii nu vor mai fi obligati sa incheie contracte de exclusivitate la preturi preferentiale. Ei isi vor putea vinde produsele catre mai multe retele de magazine. Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta, Sorin Minea, a precizat ca in cazul in care taxele supermarketurilor nu vor mai fi puse pe seama producatorilor, lanturile de magazine vor intra in concurenta, iar cel mai mult vor avea de castigat consumatorii. In plus, presedintele Romalimenta a spus ca pentru a fi eficient, e nevoie ca acest ghid de bune practici sa se transforme intr-o lege.

Pe de alta parte, Minea a afirmat ca discutiile s-au prelungit mult prea mult pentru ca Guvernul nu ar fi aratat interes in rezolvarea controversei. Urmatoarea intalnire dintre retaileri si producatori va avea loc pe 24 iunie si se va referi la pretul de achizitie pe care il platesc supermarketurile producatorilor.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7868&data=2008-06-16