< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 6 august 2007

Scandalul pensiilor rastoarna cotele de popularitate ale politicienilor

PD si Traian Basescu scad in sondaje

Potrivit unui sondaj IMAS, realizat in luna iulie la comanda Realitatea TV, presedintele Traian Basescu si PD au pierdut din popularitate. Sondajul arata ca, fata de luna iunie, seful statului se mentine in topul increderii, insa este cotat cu 5 procente mai putin. In ceea ce priveste intentia de vot, PD ramane partidul pe care romanii l-ar vota, insa este cotat cu 7 procente mai putin decat in sondajul IMAS realizat in luna iunie. Datele IMAS arata ca PSD si Calin Popescu Tariceanu cresc in preferintele electoratului.

Barometrul de opinie publica realizat de IMAS demonstreaza ca, in luna iulie, Traian Basescu a realizat o cota de popularitate de 51%, in scadere fata de luna iunie. Seful statului este urmat de Gigi Becali si Theodor Stolojan, a carui popularitate a scazut cu doua procente. Urmatorul in top este Mircea Geoana, cotat cu 17 procente. Premierul Calin Popescu Tariceanu a crescut cu patru procente in preferintele electoratului, in conditiile in care sondajul a fost realizat in plin scandal al pensiilor, cand Guvernul a sustinut majorarea acestora.

In ceea ce priveste intentia de vot, PD ramane in continuare in topul preferintelor electoratului cu 43 la suta, scazand cu 7 procente fata de luna iunie. Este urmat de PSD, care inregistreaza o crestere de doua procente fata de luna iunie si PNL, care se mentine la cota de 11 la suta. PRM si UDMR intrunesc conditiile pentru a intra in Parlament, fiind cotate cu 5 la suta. Datele IMAS arata ca, peste 40 la suta dintre cei care au raspuns chestionarelor considera ca alianta dintre democrati si partidul lui Theodor Stolojan, PLD, este mai legitima decat uniunea formata din PNL, PNTCD si AP.

Acelasi sondaj mai arata ca 44% dintre intervievati considera in mica si foarte mica masura ca rezultatul referendumului reprezinta un argument pentru ca premierul sa-si dea demisia. Pentru demisia premierului s-au pronuntat 35% dintre cei chestionati.

Sondajul a fost realizat in perioada 8-17 iulie, pe un esantion de 1230 de persoane, cu o marja de eroare de 2,8 la suta.

REACTII LA CALD

Margarita GEICA, redactor sef adjunct:

"Este o vara fierbinte si in ceea ce priveste barometrele de opinie. Dupa sondajul Gallup si "contrasondajul" Institutului de Politici Publice, a venit randul unuia nou, conform caruia Traian Basescu si PD-ul isi pastreaza panta descendenta. Pentru ca urmeaza o perioada bogata in alegeri, semnalele negative pe care presedintele si democratii le primesc vor da apa la moara coalitiei anti-Basescu. Se pare ca ceea ce l-a costat enorm pe seful statului a fost atitudinea fata de promulgarea legii pensiilor. Nu cred ca o acordare de Colan sau o vizita la Glina vor fi privite de alegatori drept intoarcerea la popor, atat de draga presedintelui".

D.C.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=781&data=2007-08-06