< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 6 iunie 2008

SUA s-ar putea retrage din Consiliul ONU pentru dreptutile omului

Statele Unite ale Americii si-au informat aliatii occidentali in legatura cu intentia lor de a se retrage din Consiliul ONU pentru drepturile omului, au indicat vineri surse diplomatice, informeaza agentia Reuters, citata de Rompres.

Delegatia SUA are statut de observator, cu dreptul de a lua cuvantul in forumul cu 47 de state membre, cu sediul la Geneva.

Surse diplomatice si militanti de dreapta au spus ca oficiali americani au informat vineri dimineata Uniunea Europeana in legatura cu intentia SUA de a pune capat participarii sale la Consiliu.

"Au spus ca se vor dezangaja total", a relatat reprezentantul unui grup pentru monitorizarea respectarii drepturilor omului.

Vineri, la o dezbatere a Consiliului privind situatia din Myanmar, SUA nu s-au mai inscris la cuvant, desi de obicei erau active la acest subiect, ceea ce ar putea semnala o lipsa de interes fata de implicarea lor pe mai departe in acest organism al ONU, mentioneaza Reuters.

Criticii afirma despre Consiliul ONU pentru drepturile omului, succesor al discreditatei Comisii omonime, ca a cazut sub controlul unui bloc de state islamice si africane care formeaza o majoritate atunci cand sunt sustinute de aliati ca Rusia, China si Cuba.

R. M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7504&data=2008-06-06