< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 24 noiembrie 2006

Urs Luthi la Bucuresti

Inchipuiti-va un personaj care timp de peste 30 de ani si-a fotografiat chipul. Personajul cu pricina este un fotograf elvetian pe nume Urs Luthi. El este prezent, de azi, de la ora 18, in Romania, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC) prin expozitia "Just another story about leaving", o serie de autoportrete realizate inca din anii '70. Acestea descriu degradarea progresiva (dar nu si declinul) unui chip, al aceluiasi chip care oscileaza intre masculin si feminin, si care, intr-o aparenta anticipare autobiografica se proiecteaza identificandu-se intr-un mod indistinct cu figura tatalui sau a mamei.

In aceste lucrari exista ceva care ne provoaca, un amestec de dezgust si atractie pe care spectatorul il incearca atunci cand isi intersecteaza privirea cu autoportretelor artistului din anii '70. Insusi demersul de a te concentra asupra propriului chip timp de zeci de ani, cu tot ce implica acest demers (expunerea chipului si a dorintei de conservare, narcisism dar si autoironie pana la cruzime) e ambiguu si produce, la randul sau, reactii amestecate. Criticul de arta Tiziano Santi spune despre autoportretele lui Luthi ca se refera la "structura oculara, la spectacolul irisului si al punctului negru al pupilei. Si totusi, aceste opere nu sunt decat un portret al lumii care priveste spre sine, portretul nostru. I'll be your mirror. Luthi ne pune in fata o oglinda, amintindu-ne de imaginea noastra in revers, adunindu-ne in jurul golului dorintei, al abisului care in mod paradoxal ne sustine".

Complexitatea expresiei si univocitatea temei propuse la MNAC (Calea 13 Septembrie, Bucuresti) in "Just another story about leaving"(curator Florin Tudor), coexista, iar aceasta trasatura paradoxala nu este decat prima si cea mai imediata dintr-o serie intreaga de opozitii dialectice care structureaza opera artistului elvetian; aceasta se disperseaza in ambivalenta dintre adevar si aparenta, natural si artificial, haos si ordine, cultura inalta si kitsch, banal si sublim, nebunie si intelepciune, tragic si burlesc.

O alta mostra de autorportret semnat Urs Luthi, realizat tot in anii '70, poate fi accesata pe site-ul italian ^http://ww1.zenazone.it/carignano/giovedi__29_giugno_06_alcune_opere_di_urs_luthi_in_mostra_al_museo_di_villa_croce_a_genova.html^

Urs Luthi s-a nascut in 1947 in Lucerna, Elvetia. In prezent traieste si lucreaza intre Kassel si Geneva. E activ in egala masura in mai multe domenii artistice: fotografie, pictura, performance, instalatii, arta video si grafica. Printre expozitiile sale se numara: Trashes and Roses, Placebos & Surrogates sau Art for a Better Life, cu care a participat in 2001 in pavilionul elvetian al Biennale de arta de la Venetia. Prin tot ceea ce face, artistul construieste, inca din anii '70, o data cu primele autoportrete, o mitologie individuala, in prezent esentialmente ironica, adesea amara si dezvrajita, intotdeauna erotica.

Expozitia este deschisa la Bucuresti pana pe 11 februarie 2007. Mai multe detalii despre orele de vizitare pe ^www.mnac.ro^.

REACTII LA CALD

Monica ANDRONESCU, redactor Departament Cultura:

"Expozitia lui Urs Luthi, al carei vernisaj are loc in aceasta seara, propune cel putin o tema incitanta - sa surprinzi in timp transformarea aceluiasi chip, propriul chip, iata un alt Dorian Gray emigrand in fotografie."

A.Gh.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=75&data=2006-11-24