< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - vineri, 6 iunie 2008

FMI va revizui pozitiv perspectivele pentru cresterea economica a Romaniei in 2008

Fondul Monetar International (FMI) va revizui pozitiv estimarea de crestere economica a Romaniei in 2008, dupa datele solide privind produsul intern brut (PIB) din primul trimestru. Totusi, pentru 2009, expertii fondului estimeaza o incetinire a cresterii economice, relateaza NewsIn. In primul trimestru, economia Romaniei a inregistrat un avans de 8,2%, creand ingrijorari legate de o eventuala supraincalzire, in contextul in care Romania, stat nou membru al Uniunii Europene (UE), se confrunta cu un deficit de cont curent excesiv si cu o accentuare a inflatiei.

FMI a revizuit estimarile privitoare la cresterea economica a Romaniei, pana la 5,5% in 2008 si a estimat o crestere de 4,7% in 2009, comparativ cu 6% in 2007. Institutia a aratat ca posibila incetinire ar putea fi determinata partial de efectele indirecte ale turbulentelor de pe pietele internationale.

Cresterea economica solida inseamna ca presiunile exercitate de preturi vor fi semnificative in continuare, iar implementarea unui cadru de tintire a inflatiei va ramane o provocare dificila pentru banca centrala a Romaniei.

Inflatia din aprilie a fost de 8,6%, comparativ cu un nivel minim de 3,7% atins la inceputul lui 2007, mult peste nivelul de 2,8 - 4,8% avut in vedere de banca centrala pentru decembrie. Economistii si reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se asteapta ca inflatia la sfarsitul anului sa fie in jur de 6%.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7492&data=2008-06-06