< Imprimare >      ZIUA ONLINE - POLITICA - vineri, 6 iunie 2008

Geoan nu vrea s fac aliane i spune c PSD va putea guverna singur dup alegerile parlamentare

Preedintele PSD, Mircea Geoan, a declarat c partidul su nu intenioneaz s fac aliane dup alegerile parlamentare, deoarece sper s obin la alegerile din toamn un scor foarte bun, care s permit social-democrailor s creeze o majoritate "fr mari compromisuri ideologice".

"Este evident faptul c partidul nostru a reuit o performan la alegerile locale. Dac astazi am fi avut alegeri parlamentare in Romania, scorul pe care PSD l-ar fi fcut ca numr de mandate in Parlamentul Romaniei ar fi fost undeva de 35%, pentru c votul politic propriu-zis pe care noi l-am primit la consiliile judeene este un vot politic direct, fr redistribuire", a pretins Mircea Geoan.

Referitor la eventuale coaliii intre PSD i alte partide politice, Geoan a spus c nu se pune problema incheierii unor astfel de aliane deoarce sper s obin un scor care s le premit social-democrailor s guverneze singuri. "Pentru c au fost speculaii i tot soiul de discuii, ce face PSD-ul, cu cine face aliane dup alegerile parlamentare, eu v spun c scopul nostru, in condiiile in care susinem trendul pozitiv pe care il avem, este s facem un scor care s ne permit s guvernm singuri. S guvernm in condiii cat mai coerente din punct de vedere ideologic i cat mai coerente din punct de vedere al eficacitii guvernrii", a mai afirmat Geoan.

Preedintele PSD a lansat i procentele pe care sper c partidul su le va obine peste cateva luni. "Dac meninem trendul pe care il avem astzi - i am fost la aproape 29% la alegerile locale - PSD ii poate propune in toamn, la modul realist, cu redistribuire s fim undeva peste 40%. Nu vreau s fiu nici prea optimist, pentru c nu va fi uor. Acum depinde doar de noi, de munca noastr, de oamenii pe care ii vom desemna pentru Parlamentul viitor. Astfel ne putem propune s facem practic o guvernare singuri. De aceea eu descurajez discuiile cu privire la nu tiu ce coaliii pentru dup alegerile parlamentare", a subliniat liderul social-democrat.

El a adugat c rezultatul obinut la alegerile locale ii d motive s fie optimist. "Dac acum cateva luni de zile, cand scorul nostru era inc modest, o astfel de discuie era fireasc, astzi cred c ne putem gandi la modul cel mai serios la un scor foarte bun la alegerile parlamentare care s ne permit s creem o majoritate fr mari compromisuri ideologice. Acesta este scopul nostru pentru alegerile parlamentare" a subliniat Geoan, potrivit newsin.

Mircea Geoan a participat, vineri, la edina PSD Arge, pentru a felicita organizaia local pentru rezultatele obinute la alegeri, acestea fiind printre cele mai bune din ar. Preedintele PSD a spus c partidul su a obinut o adevrat performan la alegerile de duminic i este convins c in toamn, dup alegerile parlamentare scorul va fi i mai bun.

PSD Arge a obinut cele mai multe posturi de primar la alegerile din 1 iunie, mai multe de jumtate din loclitile judeului fiind ocupate, din primul tur, de reprezentani PSD. Pe lang primriile din 53 de localiti rurale, PSD a catigat i funcia de primar in municipiul Piteti i in oraele Mioveni i Topoloveni. De asemenea, PSD a catigat preedinia Consiliului Judeean (CJ) i 45,5% din mandatele de consilier judeean.

Vicepreedintele PNL Crin Antonescu a declarat joi c, in opinia sa, singurele opiuni ale liberalilor sunt fie o guvernare alturi de PSD, fie intrarea in opoziie, scenariu confirmat i de liderul grupului PSD din Camera Deputailor, Viorel Hrebenciuc.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7475&data=2008-06-06