< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - vineri, 6 iunie 2008

Cercetatorii NASA cred ca au descoperit o metoda de prevestire a cutremurelor

Cercetatorii NASA considera ca sunt aproape de o descoperire extrem de importanta ce ar putea sa duca la salvarea a mii de vieti omenesti: o metoda prin care pot fi prevestite cutremurele, transmite BBC. Astfel, oamenii de stiinta afirma ca au stabilit o legatura intre perturbatiile electrice din astmosfera si cutremurele de pamant. Un fenomen similar a fost observat recent, cu cateva zile inainte de producerea seismului devastator din China. In consecinta, au decis sa colaboreze cu colegii britanici pentru a realiza un sistem de avertizare. Cu toate acestea, comunitatea stiintifica internationala ramane sceptica in privinta existentei unor astfel de indicatori.

"Cred ca vom reusi sa stabilim o legatura intre cutremure si anumite semnale. Sunt optimist, pentru ca avem suficiente date si am realizat deja cateva experimente", a declarat pentru BBC Minoru Freund, fizician si director al departamentului pentru materiale aerospatiale avansate din cadrul Centrului de cercetare Ames al NASA.

In ciuda zecilor de ani de cercetare in domeniul precursorilor cutremurelor, nu exista inca nicio metoda exacta de a prezice un seism. Ionosfera se deosebeste de alte straturi ale atmosferei prin faptul ca este incarcata electric prin expunere la radiatiile solare. Cu multe ocazii, satelitii au putut detecta perturbari ale atmosferei la inaltimi de 100-600 de kilometri, deasupra unor zone care au fost, mai tarziu, lovite de cutremure.

M.A.B.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7474&data=2008-06-06