< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 6 iunie 2008

Japonia recunoaste in premiera poporul ainu

Parlamentul japonez a recunoscut oficial vineri enigmaticul popor indigen ainu, care traieste din vechi timpuri in arhipelagul nipon, dar care a fost privat pana in prezent de o existenta legala, relateaza France Presse, Kyodo si Reuters. Documentul, ce nu are un caracter constrangator, face apel la executivul de la Tokio sa ia masuri "imediate" pentru a-i sprijini pe membrii ainu, care se numara actualmente printre cei mai saraci locuitori din Tara Soarelui Rasare. Aceasta recunoastere oficiala, noteaza Rompres, intervine in contextul in care Insula Hokkaido, unde traieste majoritatea populatiei ainu din Japonia, va gazdui intre 7 si 9 iulie summitul G8.

Rezolutia, votata si adoptata in unanimitate de alesii formatiunilor de la putere si din opozitie, a afirmat, in premiera, ca etnicii ainu "sunt un popor indigen cu propria lor limba, religie si cultura". "Daca tara noastra vrea sa joace un rol fruntas pe scena internationala, este crucial ca toate populatiile indigene sa-si poata apara onoarea si demnitatea si sa-si poata transmite cultura si mostenirea generatiilor viitoare", se mai subliniaza in documentul adoptat vineri de Dieta.

In ciuda faptului ca, in mare parte, aceasta recunoastere nu are decat valoare simbolica, ea deschide totusi calea catre un ajutor in domeniul educatiei si al angajarilor. Doar 17% dintre reprezentatii acestui grup etnic restrans au absolvit o universitate, adica de doua ori mai putin decat media nationala. Purtatorul de cuvant al executivului, Nobutaka Machimura, a declarat ca guvernul va respecta rezolutia parlamentului, insa nu a evocat masuri concrete de sprijinire a membrilor ainu.

Ainu (denumiti si Ezo in textele istorice) populeaza Hokkaido, insulele Kurile si o mare parte a Sakhalinului. Despre originea acestui popor, care numara in prezent aproximativ 150.000 de suflete, nu se cunosc prea multe, cu toate ca exista numeroase teorii pe aceasta tema, de la cea caucaziana si mongoloida pana la cea care cauta obarsia acestei populatii in Oceania sau care considera ca ainu reprezinta pur si simplu o rasa solitara. Testele ADN efectuate recent sugereaza ca ainu ar fi descendentii stravechii populatii Jomon din Japonia. Un alt aspect enigmatic care caracterizeaza cultura ainu este acela ca membrii sai nu au un alfabet, lipsindu-le astfel limbajul scris. Limba ainu este deasemenea extrem de originala, cerectatorii nereusind sa stabileasca nicio inrudire intre ea si alte limbi.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7456&data=2008-06-06