< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MEDIU - vineri, 6 iunie 2008

Emisiile de CO2 se vor dubla, cererea de petrol va creste cu 70%

Emisiile de gaze cu efect de sera vor creste cu 130%, iar cererea de petrol cu 70% pana in anul 2050, avertizeaza un raport ce va fi publicat vineri de Agentia Internationala pentru Energie (AIE). In aceste conditii, guvernele din intreaga lume trebuie sa gaseasca o solutie tehnologica viabila pentru a reduce emisiile ce duc la incalzirea globala. Potrivit estimarilor agentiei, costurile totale pentru a reduce la jumatate aceste emisii s-ar ridica la 45 de trilioane de dolari, relateaza Rompres. Pentru evitarea cresterii nivelului marilor si fenomenele meteo extreme, sectorul energetic trebuie sa instaleze capacitati de captare si stocare a a emisiilor de CO2 in 35 de centrale pe carbune si 20 pe gaze intre 2010 si 2050, fiecare cu costuri de circa 1,5 miliarde dolari, vor trebui construite 32 de centrale nucleare si instalate 17.500 de centrale eoliene in fiecare an.

Ministrii pentru energie ai Grupului celor mai industrializate tari ale lumii se vor intalni in acest week-end in Japonia pentru a discuta modalitatile de reducerea a emisiilor in conditiile in care cererea de petrol va creste cu 70 la suta daca guvernele continua politicile actuale, o majorare care echivaleaza cu de cinci ori productia Arabiei Saudite.

''Suntem foarte departe de dezvoltarea sustenabila, in pofida recunoasterii problemei pe termen lung. Dimpotriva, emisiile de CO2 au crescut considerabil in ultimii ani'', a spus directorul general al Agentiei, Nobuo Tanaka.

Oamenii de stiinta sustin ca lumea trebuie sa incerce sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera pentru a evita astfel cresterea nivelului marilor si fenomenele meteo extreme.

Potrivit analistilor, costurile pentru reducerea emisiilor sunt estimate la 45.000 de miliarde de dolari, aproximativ 1,1 la suta din PIB-ul mondial in fiecare an pana in 2050.

Potrivit rapoartelor IEA, sectorul energetic trebuie sa instaleze capacitati de captare si stocare a a emisiilor de CO2 in 35 de centrale pe carbune si 20 pe gaze intre 2010 si 2050, fiecare cu costuri de circa 1,5 miliarde dolari. De asemenea, vor trebui construite 32 de centrale nucleare si instalate 17.500 de centrale eoliene in fiecare an.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7438&data=2008-06-06