< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 5 iunie 2008

Gorbaciov: "Ingropati mumia lui Lenin!"

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov a starnit miercuri mania comunistilor rusi, afirmand ca, "mai devreme sau mai tarziu, mumia lui Lenin va trebui scoasa din mausoleul din Piata Rosie si redata pamantului, asa cum a dorit familia sa", relateaza joi cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, citat de Rompres.

Pentru aceasta declaratie, Gorbaciov, care si asa nu se bucura de prea multa simpatie printre simpatizantii partidului condus de Ghennadi Ziuganov, s-a ales cu apelativul "vandal". Primul care a protestat fata de inhumarea mumiei lui Lenin a fost ministrul rus al sanatatii, academicianul Andrei Vorobiov: "De ce ar trebui sa-l scoatem din Piata Rosie? Lenin reprezinta istoria noastra!"

Comunistii reactioneaza

Reactia comunistilor a fost si mai dura. Filiala Partidului Comunist din Sankt Petersburg a propus ca pentru "apelul facut la scoaterea lui Lenin din Piata Rosie, lui Gorbaciov sa i se ia premiul Nobel pentru pace". "In esenta, aceasta este o chemare la razboi civil, pentru ca Lenin este simpatizat de mai mult de jumatate din populatia rusa", s-au revoltat comunistii din orasul natal al premierului Vladimir Putin.

Dupa cum mentioneaza joi in pagina sa electronica si publicatia britanica The Independent, mumia lui Lenin, expusa publicului imediat dupa decesul acestuia in 1924, a iscat controverse mai ales dupa 1991, cand a cazut URSS. Soarta mumiei lui Lenin este mai degraba o problema emotionala in Rusia unde Partidul Comunist este a doua formatiune ca importanta. In timp ce Biserica Rusa sustine necesitatea inhumarii fostului lider bolsevic, autorul loviturii de stat din 1917 care a adus la instaurarea comunismului, comunistii sustin ca acesta trebuie sa ramana in mausoleu.

Primul presedinte al Rusiei postcomuniste Boris Eltin s-a pronuntat pentru scoaterea lui Lenin din mausoleu, Vladimir Putin a evitat sa transeze problema, lasand-o pentru generatiile viitoare, iar actualul presedintele rus Dmitri Medvedev nu a exprimat inca o atitudinea clara fata de mumia liderului bolsevic.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7391&data=2008-06-05