< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 27 iulie 2007

Popularitatea lui Osama Bin Laden, in cadere libera in Orientul Mijlociu

Atentatele sinucigase in numele Islamului raman fara adepti

Gradul de sustinere pentru atentate sau orice alte forme de violenta impotriva civililor in numele Islamului a scazut semnificativ in Orientul Mijlociu, informeaza agentia France Presse, care citeaza datele unui sondaj realizat la nivel modial de Centrul de Cercetare Pew din Statele Unite ale Americii. Conform rezultatelor inregistrate, in tarile sarace a crescut optimismul privind sansele generatiei viitoare de a trai mai bine. In acelasi timp, ideea ca guvernele trebuie sa creeze o plasa de siguranta pentru saraci este imbratisata de toate statele vizate de studiu. Cat despre Statele Unite, repondentii au considerat ca sunt in egala masura cea mai prietenoasa si cea mai temuta dintre tari -pentru britanici si canadieni Statele Unite reprezinta cel mai fidel aliat, in vreme ce pentru multe tari musulmane si latino-americane, precum si pentru China, reprezinta suprema amenintare.

Incredere scazuta in teroristul numarul unu al Planetei

Conform sondajului, in Iordania, doar 20 % dintre musulmani spun ca au incredere, in prezent, in Osama Bin Laden, fata de 56%, cat reprezentau sustinatorii celui mai cautat terorist din lume, in urma cu patru ani. Acest procent ridicat se mentine, insa, in Teritoriile Palestiniene.

In schimb, organizatiile militante Hezbollah si Hamas beneficiaza de o reflectare pozitiva in regiune, remarca studiul citat. Singura tara din Orientul Mijlociu unde cele doua miscari nu se bucura de o sustinere ridicata este Turcia.

Scade sustinerea pentru atentate contra civililor in numele Islamului

In Liban, 34 % dintre musulmani considera ca atentatele sunt mereu sau uneori justificate, fata de 74 %, in anul 2002. Aceeasi tendinta se inregistreaza si in Bangladesh, Pakistan, Iordania si Indonezia, unde numarul sustinatorilor violentei in numele Islamului a scazut, in medie, cu 20 %.

In teritoriile palestiniene, 70 % dintre repondenti au afirmat ca atentatele sinucigase contra civililor sunt "frecvent sau macar uneori justificate". Razboiul din Irak constituie principala sursa de neliniste. 88 % dintre libanezi, 73 % dintre kuweitieni si 67 % dintre pakistanezi se tem ca violentele interconfesionale care insangereaza aceasta tara s-ar putea extinde si in tarile vecine.

Optimism pentru conditiile de viata din viitorul apropiat

Sondajul privind tendintele globale de gandire arata ca exista un nivel mai ridicat de satisfactie in randul celor 45.000 de oameni intervievati in 47 de tari din lume, decat exista acum cinci ani cand s-a realizat precedenta cercetare.

Pe masura ce tarile si familiile devin mai prospere, sugereaza sondajul, creste si gradul de optimism al oamenilor, la fel ca si sprijinul fata de guvernele tarilor lor. Astfel, 86% dintre chinezii intervievati au spus ca, in opinia lor, copiii lor vor trai mai bine.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=732&data=2007-07-27