Radiografiile facute fostului spion rus Alexander Litvinenko, internat in stare grava intr-un spital din Londra, au indicat prezenta unor obiecte necunoscute, pe care pacientul se pare ca le-ar fi inghitit, titreaza BBConline. In acelasi timp, un apropiat al victimei a afirmat, citat de Reuters, ca "obiectele" ar fi doar "umbre". Medicii care se ocupa de cazul fostului spion rus au refuzat sa comenteze informatiile, sustinand ca nu se pot pronunta pana la finalul investigatiilor.
O sursa din Spitalul Universitar din Londra a declarat pentru BBC ca, in urma radiografiilor, in intestinele lui Litvinenko au fost descoperite trei obiecte solide. Autoritatile medicale au declarat ca starea pacientului s-a deteriorat in cursul noptii trecute, fostul spion rus aflandu-se la terapie intensiva, in stare foarte grava.
Specialistii anti-tero din cadrul politiei au declarat, anterior acestor descoperiri ale medicilor, ca Litvinenko, in varsta de 43 de ani, a fost otravit "in mod intentionat".
Pana in prezent nu se cunoaste cu exactitate daca obiectele identificate in organismul fostului spion rus au dus la declansarea starii de rau a acestuia. Reprezentantii spitalului londonez au refuzat sa comenteze aceste informatii.
Radiografiile facute marti dupa -amiaza au aratat prezenta unui obiect rotund, posibil un pachet, de marimea unei monede de 1 penny (subdiviziune a monedei englezesti-n.red) in partea stanga a abdomenului. De asemenea, au mai fost localizate obiecte de aceeasi marime in colonul si in intestinul subtire al lui Litvinenko. Pozitia obiectelor face posibila supozitia conform careia acestea ar fi fost inghitite de victima. Cu toate acestea, nu este inca foarte clara natura acestor obiecte, momentul sau modalitatea in care ar fi fost ingerate, sau daca prezenta lor in organismul lui Litvinenko ar fi cauzat starea acuta de rau.
Pe de alta parte, "doctorul care a analizat radiografiile sustine ca obiectele sunt trei umbre, fara a preciza daca sunt obiecte straine, perforatii sau ceva ce Litvinenko ar fi ingerat", ar fi afirmat Alex Goldfarb, un prieten al lui Litvinenko, citat de Reuters.
Litvinenko are probleme cardiace
Intr-un comunicat emis de personalul medical al spitalului londonez se arata ca investigatiile in cazul fostului spion rus continua si ca, pana cand acestea nu vor fi finalizate, nu se vor putea pronunta cu privire la starea pacientului lor.
Politia londoneza a declarat ca nu are cunostinta despre posibila prezenta a obiectelor respective in organismul lui Litvinenko si ca inca asteapta rezultatele testelor toxicologice pentru a se putea pronunta.
Goldfarb a afirmat ca a vorbit cu sotia victimei, si ca aceasta nu ar fi avut cunostinta despre corpurile straine din corpul sotului ei. Goldfarb a mai afirmat ca l-a vazut pe prietenul sau in salonul de spital si ca acesta era conectat la aparate, dupa ce ar fi suferit un infarct. In incheiere, prietenul lui Litvinenko a tinut sa adauge: "Parerea mea de nespecialist este ca starea lui este grava, dar nu mortala".
Litvinenko, critic al presedintelui Putin
Alexander Litvinenko a fugit in Marea Britanie in 2000, unde a cerut azil, acuzand ca a fost persecutata in Rusia. Surse afirma ca fostul spion rus ar fi reusit chiar sa obtina cetatenia britanica in cursul acestui an.
Rapoartele initiale privind starea de sanatate a lui Litvinenko au indicat faptul ca acesta ar fi fost otravit cu thalium. Opiniile medicilor nu au dus insa catre o sursa clara a intoxicarii organismului acestuia, fiind inaintata si varianta a otravirii cu material radioactiv.
Apropiatii lui Litvinenko au decalarat presei ca acesta ar fi fost otravit la Londra la inceputul acestei luni, din cauza criticilor dure facute la adresa actualului presedinte rus Vladimir Putin.
Atat Kremlinul, cat si Serviciile Secrete ruse au negat orice implicare in posibila otravire a fostului agent de securitate rus, Alexander Litvinenko.
REACTII LA CALD
Victor RONCEA, redactor-sef Departamentul Politica Externa: Cazul Litvinenko nu face decat sa innegreasca si mai mult imaginea europeana si internationala a lui Vladimir Putin, deja patata dupa asasinarea ziaristei Anna Politkovskaia. Acuzele directe la adresa presedintelui rus sunt grave si au precedent in trecutul contestatarilor lui Putin, daca ne gandim la miliardarul Boris Berezovski, alt refugiat londonez. Omul de afaceri a fost pus pe fuga de venirea brigazii forte a lui Putin la putere si, apoi, nu a ezitat sa il acuze pe acesta ca a regizat cu sprijinul FSB atentate teroriste la Moscova pentru a putea ataca din nou Cecenia si a urca in sondaje in pragul scrutinului electoral din 2000. Dupa instalarea sa la Kremlin, Putin l-a cam pus la punct si pe oligarhul rus Mihail Hodorkovski, ajuns acum intr-o inchisoare in Siberia. Deci, exista cadrul lansarii unui atac mediatic la adresa autoritarismului putinist dobandit si prin apartenenta la sistemul fostului KGB. Ce este cert, este ca Putin nu este prost; dimpotriva. Asa ca nu-si poate dori o astfel de presa internationala negativa, ca cea de azi. Iar serviciile secrete redutabile ale Rusiei nu ar putea comite o asemenea grava eroare care afecteaza comandantul suprem al Federatiei Ruse, decat daca se doreste compromiterea sa definitiva. Intrebarea este: ce serviciu secret al lumii are acest interes?
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=73&data=2006-11-29