< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - luni, 23 iulie 2007

Basescu zice ca Melescanu si Tariceanu au propus sa-i cumpere aeronava

Printr-un comunicat de presa, Administratia Prezedentiala isi exprima nemultumirea fata de modul in care este folosita, de PNL si PSD, tema achizitionarii unei aeronave prezidentiale. ''Este descalificant modul in care lideri ai PNL au propus si sustinut in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) conceptul de redotare a Companiei Romavia, pentru ca, ulterior, reprezentanti ai aceluiasi partid, dar si ai PSD, sa foloseasca tema pentru atacuri politice nejustificate impotriva presedintelui Romaniei, in conditiile in care initiativa a apartinut Guvernului'', se arata in documentul remis presei.

Administratia Prezidentiala mentioneaza ca nu dispune de mijloace proprii de transport aerian si, conform legii, responsabilitatea asigurarii, contra cost, a transportului presedintelui Romaniei revine Ministerului Apararii, prin compania Romavia.

''Conceptia de redotare a Romavia, subordonata Ministerului Apararii, a fost intocmita de compania respectiva si avizata de Guvern, prin semnatura prim-ministrului, Calin Popescu-Tariceanu. Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a sedintei CSAT, din data de 28 iunie, la propunerea Ministerului Apararii'', se arata in comunicat. Administratia Prezidentiala mai precizeaza ca, in cadrul aceleiasi sedinte CSAT, planul de redotare a fost prezentat si sustinut de ministrul Apararii, Teodor Melescanu, si de prim-ministru, Calin Popescu-Tariceanu.

In sprijinul afimatiilor facute, Presedintia prezinta doua documente: primul este o strategie de dotare a companiei Romavia, semnata de presedintele Consiliului de Administratie al Romavia, Iuliu Adrian Goleanu si avizata de premierul Tariceanu. Cel de-al doilea document reprezinta o nota de la Secretariatul MApN adresata generalului Ion Oprisor, consilier de stat, secretarul CSAT, prin care acesta este informat ca se trimite CSAT conceptia de redotare cu aeronave speciale ROMAVIA. Documentul poarta antetul MApN si semnatura secretarului general Georgeta Gavrila si informeaza ca ambele documente au fost trimise CSAT pe 11 mai 2007.

Atasat, va punem la dispozitie cele doua acte invocate in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

REACTII LA CALD

Adrian ILIE, redactor Departament Politica Interna:

''Trecand peste cine este "vinovat" de achizitionarea de aeronave prezidentiale, cert este ca trebuie cumparate unele noi. Pentru ca presedintele Romaniei, oricine ar fi el, sa nu mai aiba nevoie de aprobari speciale atunci cand avionul la bordul caruia se afla aterizeaza pe aeroportul unei tari civilizate''.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=724&data=2007-07-23