< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - joi, 29 mai 2008

Maimutele cyborg

Maimutele cu sensori implantati in creier pot invata sa controleze un brat robotic cu ajutor mintii, relateaza CNN. In urma testelor efectuate s-a putut observa cum aceasta se pot folosi de pseudo-brate pentru a se hrani.

Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Pittsburgh, cercetatorii responsabili de acest proiect, au afirmat ca rezultatele acestor teste vor contribui la creerea unor proteze controlate mental care pot inlocui membrele amputate ale unor pacienti. "Incepem sa ne dam seama cum functioneaza creierul in conditiile in care foloseste interfata cerebrala a unei masinarii", nota cercetatorul Andrew Schwartz in revista Nature journal.

"Cu cat intelegem mai multe despre creier, cu atat vom putea fi in stare sa tratam diferite afectiuni cerebrale, totul de la paralizie la Parkinson, poate chiar Alzheimer si alte astfel de boli", a adaugat acesta.

In cadrul acestui experiment, pe o pereche de macaci au fost fixati electrozi de grosimea unui fir de par uman care au transmis semnale electrice din acele parti ale creierului care coordoneaza miscarile. Semnalele au directionat "mainile" sa apuce bezele si fructe, pe care apoi le-au dus la gura, o "miscare perfect naturala", asa cum au descris-o cercetatorii in articolul din "Nature journal". "Avand mainile lor naturale imobilizate, maimutele au invatat cum sa isi controleze "mainile-robot" in cateva zile, trecand peste diferite obstacole si miscandu-si ochii fara sa afecteze "membrele-robot", se conchide in finalul articolului.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7165&data=2008-05-29