< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 29 mai 2008

Albania ar putea gazdui centrale nucleare italiene

Albania este dispusa sa primeasca pe teritoriul sau centrale nucleare italiene, deoarece in Italia acestea sunt interzise, afirma premierul albanez Sali Berisha - informeaza agentia spaniola de presa EFE, preluat de Rompres.

Intr-un interviu publicat joi de cotidianul Corriere della Sera, Sali Berisha isi exprima hotararea de "a nu ii exclude pe albanezi de la acest mare potential constituit de energia nucleara", desi lipseste "un cadru normativ".

Imediat ce va exista acest cadru normativ, "ideal ar fi sa ajungem la un acord cu tarile vecine, Italia fiind prima", a mai spus premierul Berisha. Impreuna cu guvernul de la Roma se va finanta o instalatie nucleara care sa fie construita in Albania si, "daca nu va fi posibil, ne vom adresa sectorului privat pentru a studia piata balcanica si italiana", a adaugat premierul.

Albania "este deschisa energiei nucleare, deschisa oricui", a spus seful guvernului albanez. El a precizat ca inca nu a vorbit cu executivul italian, "pentru ca guvernul anterior (condus de Romano Prodi) era unul antinuclear, dar cu (guvernul lui Silvio) Berlusconi se schimba totul".

"Un grup italian" s-a deplasat in Albania pentru a examina "posibilitatea" de a construi o centrala nucleara in aceasta tara, dar inca nu s-a decis locul, "stim doar ca se va face", a subliniat Sali Berisha.

Albania "ofera toate garantiile pentru a produce (energie) nucleara sigura. Vom avea cele mai bune sisteme de a patra generatie. Nimeni nu va avea de ce sa se teama in Mediterana", a asigurat seful executivului albanez.

Ministrul italian pentru dezvoltare economica, Claudio Scajola, a anuntat saptamana trecuta ca in cursul actualei legislaturi se va pune "prima piatra pentru construirea unui grup de centrale nucleare de noua generatie".

In Italia nu se produce energie nucleara din 1987, cand italienii s-a pronuntat prin referendum - dupa accidentul nuclear de la Cernobal, acum in Ucraina - impotriva prezentei centralelor de acest tip pe teritoriul tarii iar cele care existau au fost inchise.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7159&data=2008-05-29