< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 29 mai 2008

CRONICA DE FILM: Iubire cu gust de afine (My Blueberry Nights)

Distributia: Norah Jones, Jude Law, Rachel Weisz, Natalie Portma. Montaj: William Chang. Imagine: Darius Khondji. Regie: Wong Kar-wai

"My Blueberry Nights" este primul film al lui Wong Kar-wai filmat in Statele Unite si vorbit in engleza. Dupa ce, timp de 20 de ani, acest regizor din Hong Kong si-a purtat filmele in marile festivaluri de cinema, castigand astfel un public de cinefili, a venit momentul sa faca marele pas spre un public mai larg.

In cel mai recent film al sau, Elizabeth (Norah Jones) paraseste New Yorkul in momentul in care afla ca prietenul ei a cinat cu o alta femeie intr-o cafenea pe care si ea o frecventa. Inainte sa plece, Elizabeth ii incredinteaza lui Jeremy (Jude Law), proprietarul acestui local, cheia apartamentului pe care ea il impartea cu prietenul ei, in speranta ca acesta va veni sa o recupereze. Personajul interpretat de Nora Jones alege sa calatoreasca prin America. Se opreste din cand in cand pentru pentru slujbe pasagere in restaurante si cafenele. In periplul ei, ii va cunoaste pe Arnie (David Strathairn), un politist debusolat, si pe Leslie (Natalie Portman), o jucatoare de poker.

Filmele lui Wong Kar-wai sunt dificil de povestit fiindca scenariile sale sunt doar niste crochiuri din care se nasc intamplari si coincidente ce formeaza povesti stranii. De obicei, el incepe sa filmeze o noua pelicula pornind de la un scenariu nu mai mare de o pagina. Filmul se dezvolta din jocul si improvitatia actorilor si de aceea acestui regizor ii ia foarte mult timp pana sa finalizeze un lung metraj.

In My Blueberry Nights se regasesc aceleasi teme dragi lui Wong Kar-Wai. Sunt povesti ce se intretaie, despre oameni care apar si dispar din viata celorlalti. Ilustratele sunt folosite pe post de jurnal. Are ceva din "Happy Together", "Fallen Angels" si "Chungking Express", dar, din pacate pelicula paleste in fata creatiilor lui mai timpurii.

Pentru cei care nu au mai vazut nici un film al regizorului asiatic, "My Blueberry Nights" ar putea fi o experienta memorabila fiindca, in cazul acesta, nu vor fi tentati sa il compare cu celelalte realizari de pana acum:

My Blueberry Nights (2007)

2046 (2004)

Six Days (2002)

The Follow (2001) (as WKW)

In the Mood for Love (2000)

Hua yang de nian hua (2000)

aka Happy Together (1997)

Fallen Angels (1995)

Ashes of Time (1994)

Chung King Express (1994)

Days of Being Wild (1991)

Mongkok Carmen (1988)

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7147&data=2008-05-29