< Imprimare >      ZIUA ONLINE - AUTO - marti, 27 mai 2008

Tata Motors vrea sa monteze ''airbag-ul saracului'' pe cea mai ieftina masina din lume

Indienii de la Tata Motors vor sa aduca Nano si in Europa asa ca au cerut celui mai mare producator de airbag-uri din lume, Autoliv, sa le faca airbag-uri ''ieftine si bune'' de doar 10 dolari. Pentru a produce o masina de numai 2.500 de dolari, indienii au cerut si altor furnizori, cum ar fi Bosch si Honeywell Turbo India, sa le dea solutii extrem de ieftine si simple. In prezent, cele mai ieftine airbag-uri costa 150 de dolari. In plus, Maruti 800, rivalul Nano pe piata indiana, masina produsa de Suzuki si vanduta cu circa 5.000 de dolari, nu are nici un airbag, relateaza HotNews, citand portalul autoindia.com

Cum Nano nu va putea fi comercializat pe piete mai dezvoltate daca airbag-urile nu se numara pe lista sistemelor de siguranta, indienii spera ca Autoliv va gasi o solutie simpla si ieftina, motivata fiind si de volumele mari de productie anuntate de Tata Motors.

Indienii au spus ca ar putea aduce Nano si in Europa peste patru ani, insa au spus ca vor face acest lucru numai daca masina va reusi sa obtina patru stele la testele de siguranta EuroNCAP, lucru ce pare irealizabil, mai ales ca in Europa sunt destule modele, inclusiv Logan, care nu au atins patru stele.

Oricum, chiar si cu ''airbag-urile saracului'', este clar ca Nano cu patru stele de siguranta va costa cu mult peste 2.500 de dolari.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7073&data=2008-05-27