< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 27 mai 2008

Panoul cu "Tinutul Secuiesc", moare dar nu se preda

Conducerea judetului Covasna va amplasa, joi, in comuna Aita Mare, in apropiere de granita cu judetul Brasov, primul panou cu inscriptia "tinutul Secuiesc" din seria celor opt pe care intentioneaza sa le plaseze in judet, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, a declarat marti, corespondentului NewsIn, ca primul panou va fi amplasat pe marginea unui drum judetean, in Aita Mare, si va avea acelasi mesaj ca si cel demontat anul trecut de pe DN11, de la Chichis. Panoul va infatisa o poarta secuiasca si va prezenta valori specifice zonei, cuplul de secui care aparea in celalalt panou fiind scos. La inceputul acestui an, Demeter Janos a identificat mai multe locatii unde intentioneaza sa amplaseze panouri cu tinutul Secuiesc. Este vorba despre locatii intre Bicfalau si Dobarlau, la Chichis - pe DN 11, Dobolii de Jos, Araci, Haghig, Aita Mare si in zona Augustin (pe teritoriul Covasnei), precum si la Oituz.

In total este vorba despre 8 locatii. Primul panou "tinutul Secuiesc" a fost inaugurat anul trecut in luna august, in prezenta lui Marko Bela si a altor reprezentanti ai UDMR. Panoul a starnit reactii de nemultumire din partea unor reprezentanti ai comunitatii romanesti si ai unor politicieni, pe motiv ca prin panou s-ar dori marcarea simbolica a "tinutului Secuiesc".

Panoul ilustra un cuplu de secui, sub o poarta secuiasca si inscriptia "tinutul Secuiesc" in limbile romana, maghiara si engleza. Acesta a fost indepartat la scurt timp de angajatii Drumurilor nationale, pe motiv ca nu respecta autorizatia, fiind prea aproape de drum. Autoritatile judetene sustin ca aceste panouri au scop de promovare turistica a zonei, intrucat este o zona cu specific aparte, care ar putea atrage turisti. Inaugurarea de joi a panoului de la Aita Mare va avea loc la ora 13.00, in prezenta unor primari din zona si a unor membri UDMR, dar deocamdata nu se stie daca vor participa si invitati de la centru.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7070&data=2008-05-27