< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SANATATE - marti, 27 mai 2008

Institut britanic: Obezii, vinovati pentru criza alimentara si cea energetica

Cu cat mai multe persoane supraponderale exista, cu atat mai repede cresc preturile la produsele alimentare. La o asemenea concluzie nu tocmai corecta din punct de vedere politic au ajuns expertii de la London School of Tropical Medicine & Hygiene. Se pare ca descoperirea de persoane care s-ar face vinovate de criza mondiala a alimentelor devine cea mai moderna ocupatie din acest an, comenteaza cotidianul rus Izvestia, citat de Rompres.

Cine numai nu a incasat-o din cauza cresterii nebune a preturilor inregistrata la alimente pe pietele internationale! Si producatorii de bio-combustibil, si indienii "lacomi", si speculantii-intermediari. Acum s-a ajuns si la persoanele supraponderale. Cercetatorii britanici au calculat ca acestia consuma cu 20 la suta mai multe calorii decat norma zilnica, in comparatie cu oamenii cu greutate corporala normala, iar producatorii nu reusesc sa tina pasul cu o asemenea pofta.

Desigur, o astfel de versiune nu poate fi tratata prea serios. Totusi, ea contine o doza de adevar. In acest sens, Izvestia prezinta exemplul Chinei, unde doar cu 20 de ani in urma nu erau foarte multi oameni supraponderali. Insa, dupa ce in tara s-a inregistrat un mare progres economic, zeci de milioane de persoane au inceput sa sufere de obezitate. Cercetatorii explica lucrurile astfel: in tara a crescut cererea de produse cu un numar sporit de calorii. Astfel, consumul de carne s-a dublat in China comparativ cu 1990, iar consumul de lapte - s-a triplat comparativ cu 2000.

Desigur, nu doar China se confrunta cu problema supraponderalilor. O armata intreaga de obezi creste in intreaga lume, iar potrivit unor estimari aceasta a ajuns deja la un miliard de persoane. In ceea ce priveste Rusia, de obezitate sufera circa 20 la suta dintre cetateni, iar fiecare al doilea rus este supraponderal.

Acum, insa, dupa cum atentioneaza britanicii, problema obezitatii va constitui o mare povara si pentru economia mondiala. Toti vor avea de suferit: si cei slabi, si cei grasi. Cercetatorii de la Londra afirma ca, in afara de criza alimentara, persoanele supraponderale mai pot provoca si o criza energetica, acestea avand nevoie de mai multa caldura pentru a se incalzi si de mai multa apa calda pentru a se spala. In afara de aceasta, obezii ocupa mai mult spatiu in transport, ceea ce majoreaza consumul de carburanti. Unele companii aviatice se plang de faptul ca sunt nevoite sa monteze in avioane fotolii speciale pentru pasagerii supraponderali, inregistrand astfel pierderi.

Intr-un cuvant, lista de pretentii formulate la adresa persoanelor supraponderale este mare. Cat fac numai cheltuielile pe care bugetele de stat sunt nevoite sa le suporte pentru a trata aceste persoane, cheltuieli care se ridica la sute de milioane de dolari.

Totusi, asemenea argumente stau la baza multor teorii rasiste sau pur si simplu discriminatorii. "Acest grup social este foarte vulnerabil si poate fi usor acuzat de orice", declara David Haslam de la National Obesity Forum, citat in final de ziarul rus.

R. M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7067&data=2008-05-27