< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 27 mai 2008

Agentiile de rating, controlate pentru rolul jucat in criza creditelor ipotecare

Comisia de Valori Mobiliare si Burse din Statele Unite (SEC) a declansat o ancheta asupra modului in care au actionat cele mai mari trei agentii de rating - Moody's, Standar&Poor's si Fitch - pe parcursul crizei creditelor imobiliare, precum si asupra unor grave erori in sistemul informatic al Moody's, informeaza Reuters, citat de hotnews.ro. "Le-am cerut sa explice politicile si procedurile pe care le-au folosit pentru a detecta erori in stabilirea ratingului pentru produse financiare structurate si sa ne informeze in legatura cu orice eroare descoperita in acest sens pe parcursul ultimilor patru ani, inclusiv masurile luate pentru a corecta problemele respective", a afirmat directorul SEC, Erik Sirri.

Agentiile de rating sunt criticate pentru faptul ca nu au emis din timp avertismente in legatura cu mai multe scandaluri pe marginea datoriilor acumulate de unele corporatii si pentru modul in care au evaluat unele produse complexe, ce au fost afectate de criza creditelor imobiliare din SUA.

In prealabil, presedintele SEC, Christopher Cox, declarase ca institutia pe care o conduce a declansat o investigatie la Moody's, care a suferit pierderi considerabile la bursa, saptamana trecuta, din cauza informatiilor ca ar fi comis erori de proportii in in acordarea unor calificative, fapt ce ar fi contribuit la criza economica mondiala. Moody's a afirmat la randul sau ca a angajat o companie de avocatura sa stabileasca felul in care o eroare informatica a determinat o crestere considerabila a ratingurilor pentru mai multe produse financiare europene.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7060&data=2008-05-27