< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - marti, 27 mai 2008

Venezuela, tara in care apa minerala e mai scumpa decat benzina

In timp ce scumpirea petrolului genereaza panica la nivel mondial, exista o tara care traieste linistit, in afara sferei ingrijorarilor: Venezuela. Aici, soferii stau linistiti stiind ca traiesc in singura tara unde un plin la pompa este mai ieftin decat o sticla de apa minerala. "Ne-am obisnuit cu petrolul ieftin. In Venezuela se scumpesc faina si laptele, nu benzina", a spus un sofer de taxi din Caracas, dupa ce a cheltuit 3 bolivares, cu putin peste un dolar, pentru a-si reumple rezervorul.

La un pret de 4 centi/litru, benzina este aproape gratuita in Venezuela, cel mai mare producator de petrol din America Latina, unde locuitorii, dependenti de automobile, nu ar ezita sa se revolte in cazul unei scumpiri, relateaza ziare.com. De la venirea la putere, in urma cu noua ani, presedintele socialist Hugo Chavez nu a majorat niciodata pretul benzinei, care este mai ieftina decat in Arabia Saudita, cel mai mare producator la nivel mondial.

Pentru a mentine pretul la pompa, compania de stat PDVSA trebuie sa aloce subventii de pana la 19.000 dolari/an, potrivit economistului Jose Guerra. "Exista parerea traditionala ca petrolul apartine intregii lumi si din acest motiv nu putem taxa costurile de exploatare. Prin urmare, nevoia de a aloca aceste subventii", a explicat un expert.

Populatia este departe de a uita de "Caracazo", numele dat unei ample revolte populare ce a avut loc in capitala in 1989, soldata cu sute de morti, dupa decizia presedintelui Carlos Andres Perez de a majora cu 50% pretul benzinei. "Va fi dificil sa oprim consumul irational de benzina, cand un dolar este suficient pentru a face plinul. Insa pentru PDVSA veniturile petroliere nu sunt suficiente si compania a inceput sa inregistreze un deficit financiar semnificativ", a mai spus Guerra.

Pretul combustibilului are efecte negative in Caracas, unde viteza medie de deplasare a automobilelor este de 8 km/h in acest oras, ce numara 1,8 milioane automobile la o populatie de 4 milioane locuitori. In plus, insuficienta mijloacelor de transport in comun nu face decat sa agraveze situatia.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7056&data=2008-05-27