< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 27 mai 2008

China: 80.000 de persoane evacuate de teama inundatiilor

Circa 80.000 de persoane aflate in pericol din cauza posibilei ruperi a unui baraj natural format in urma unei alunecari de teren pe cursul unui rau din provincia chineza Sichuan vor fi evacuate marti, in timp ce alti 38.000 de oameni din provincia Hunan (centrul Chinei) au avut deja de suferit din cauza ploilor torentiale cazute in cursul noptii de luni spre marti, relateaza Xinhua, AFP, AP si Reuters, preluat de Rompres.

Cei 80.000 de locuitori din provincia sud-vestica Sichuan vor fi evacuati pana la miezul noptii (ora locala) de marti, alaturandu-se celor 78.000 de localnici deplasati anterior din zona, in cadrul unui plan de urgenta al autoritatilor privind scaderea controlata a nivelului lacului din Tangjiashan.

Acest lac este cel mai periculos dintre cele 35 care s-au format dupa seismul cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter care a zguduit China in urma cu doua saptamani. Aproape 2.000 de soldati ai Armatei Populare de Eliberare au fost trimisi la fata locului pentru operatiunile de drenare a lacului, noteaza Xinhua.

Alte 38.000 de persoane din provincia centrala Hunan s-au confruntat deja cu inundatiile, dupa ce ploile torentiale din timpul noptii au dus la formarea de viituri. Astfel, locuitorii din sase comune au avut de suferit de pe urma inundatiilor, care au avariat aproape 300 de cladiri si au distrus peste 700 de hectare de teren cultivat.

O autostrada provinciala a fost inundata pe mai multe sectiuni, iar in cateva localitati s-a intrerupt alimentarea cu energie electrica.

Potrivit prognozei meteo, frontul atmosferic care produce aceste precipitatii abundente se indreapta catre sudul tarii, care va fi afectat de ploi torentiale pana joi, noteaza Xinhua.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7042&data=2008-05-27