< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - luni, 26 mai 2008

Romania trebuie sa bage bani in Nabucco daca vrea sa scape de amenintarea South Stream

Riscurile pentru siguranta energetica aduse de South Stream ar putea fi contracarate daca Guvernul finanteaza proiectul Nabucco, arata un studiu realizat de Arthur D. Little si CNP. "Noul proiect pentru distributia de gaze naturale South Stream, care ocoleste Romania si trece prin Rusia, Bulgaria, Serbia, ridica riscuri pentru siguranta energetica a tarii, care ar trebui contracarate", considera autorii studiului, dirijat de compania de consultanta Arthur D. Little si finantat de International Finance Corporation (IFC), informeaza NewsIn.

"Masurile luate in acest sens de Guvernul roman pot stabili finantarea, inclusiv din bugetul de stat, a proiectului Nabucco, ce leaga Constanta de Trieste si la care participa mai multe companii occidentale", se mai spune in studiu. Recomandarea autorilor vine in conditiile in care, potrivit estimarilor autoritatii in domeniu, Romania va ajunge sa importe, pana in 2015, peste 64% din necesarul de gaze naturale.

Totusi, Romania dispune de resurse suficiente de carbune, materia prima cel mai mult folosita pentru generarea de electricitate, mai noteaza specialistii. In 2006, 39% din electricitatea generata in tara noastra folosea carbunele, 32% era produsa in hidrocentrale, 17% prin utilizarea gazelor naturale, 9% cu ajutorul energiei nucleare si 3% prin utilizarea tehnologiilor pe baza de petrol.

Desi este considerat esential pentru siguranta energetica a UE, constructia gazoductului Nabucco inca nu a inceput, eventualii investitori fiind sceptici ca europenii vor gasi cei 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an necesari functionarii sale. Costurile gazoductului sunt in prezent estimate la 5 miliarde euro.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7010&data=2008-05-26