< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 22 mai 2008

Codul fiscal nu va fi modificat in 2009

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca, anul viitor, Codul Fiscal nu va fi modificat. Specialistii din minister considera ca s-a ajuns la un echilibru, astfel ca pentru urmatorul an Codul Fiscal va fi mentinut in aceeasi forma. ''Viziunea Guvernului in acesti ani a fost stabilitatea fiscala, cu cresterea veniturilor bugetare'', a spus ministrul, relateaza Antena3.

Vosganian sustine ca nici pretul gazelor naturale nu va fi modificat pana la 1 iulie, desi distribuitorii de gaze sustin ca inregistreaza pierderi importante din cauza ca tarifele au ramas la acelasi nivel. Ministrul a atras atentia ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor romani a crescut din ianuarie 2007 cu doar 6%, fata de un avans de 70% la nivel mondial. ''Nimeni nu s-a intrebat cum am reusit acest lucru'', a spus Vosganian.

Oficialul a adaugat ca anul acesta vor fi reduse contributiile de asigurari sociale pana la 39,5% si va fi unificat impozitul pe dividente, la 10%, atat pentru rezidenti cat si pentru straini. Chiar in conditiile in care nu s-a operat o majoare a impozitelor, a mai spus ministrul, veniturile bugetare au crescut spectaculos in primele patru luni ale acestui an. "Avem o crestere a veniturilor ca procent in PIB pe primele patru luni ale anului de la 9,8% in 2007, la 14,1% in 2008", a subliniat Vosganian.

In privinta criticilor la adresa cotei unice, venite in ultima perioada in special din partea PSD, ministrul Vosganian a argumentat ca aceasta a dus, in perioada 2004 - 2007, la o crestere de peste doua ori a veniturilor din impozitul pe salarii si profit.

A. ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6876&data=2008-05-22