< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 22 mai 2008

Curatorii de arta contemporana se prezinta!

Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, intr-un program coordonat de Aurora Kiraly si finantat de Adminstratia Fondului Cultural National, a initiat marti 20 mai o serie de prelegeri despre curatoriatul de arta contemporana. Proiectul consta in organizarea unor prezentari si dezbateri vizand cumulul de practici curatoriale la nivel national si international. Intalnirile&#8224;au avut loc in salile UnaGaleria, grupand o numeroasa audienta provenind atat din publicul de specialitate cat si apropiati ai fenomenului artei contemporane. Prima zi a fost dedicata Mariei Rus Bojan, curator de origine romana, care a expus analitic majoritatea aspectelor profesionale ce decurg din aceasta activitate. Pe langa ordinea in termeni ce se impune in cadrul unei astfel de discutii, care priveste in mod necesar un concept ce abia prinde forma in blocul lingvistic romanesc, definitiile termenului de curator, cu ambele sensuri din limba romana, diferenta fundamentala dintre curator si custode etc., prezentarea a adus in atentia participantilor si exemple concrete din activitatea desfasurata in cadrul expozitiei "Locked In".

A doua zi de prelegeri a fost sustinuta de criticul de arta Oana Tanase, membru al echipei curatoriale a Muzeului National de Arta Contemporana Bucuresti. Expunerea, insotita de imagini din expozitiile recent organizate, a reliefat multiplele aspecte ce definesc activitatea curatorului, incepand cu competentele de organizator de expozitii, continuand cu cele practice - vizand relatia cu spatiul care urmeaza sa gazduiasca lucrarile, si terminand cu aptitudinile pentru Relatii Publice, absolut necesare. In viziunea Oanei Tanase, activitatea curatorului roman nu este diferita deloc fata de cea a unuia londonez - libertatea de creatie a ambilor fiind un numitor comun. De asemenea, a fost subliniat faptul ca departajarea pe criterii de valoare specifice se face nu doar prin numarul si importanta expozitiilor organizate, cisi prin demersul teoretic si critic pe care fiecare curator si-l asuma.

Seria de prelegeri va continua in aceasta forma de prezentari si dezbateri, avand ca invitata, pentru luna iunie a acestui an, pe Irina Cios, directorul Centrului International de Arta Contemporana.

MARIA RUS BOJAN

Critic de arta si curator de origine romana, director al Project Foundation Amsterdam. Este curatorul expozitiei Locked In, Casino Luxembourg, Forum d'art contemporain (18 aprilie - 28 iunie 2008) si al expozitiilor Ready Media prezentate in ianuarie 2007 la Institutul Olandez de Arta Media, Amsterdam si octombrie 2007 la Muzeul de Arta Contemporana din Belgrad. A fost initiatorul seriei de expozitii si a simpozionului Art in the new field of visibility, co-autor al programului Value Friction din cadrul Festivalului de Video Impakt Utrecht si co-producator al programului Bucharest Hotspot din cadrul Festivalului International de Film Rotterdam. In noiembrie 2008 va inaugura programul noii galerii de arta contemporana INFRARED din Beijing, China cu expozitia: Camouflage.

OANA TANASE

Critic de arta si curator. Membru fondator si presedinte al Asociatiei Artistice deINTERESE si curator al Galeriei deINTERESE (2002 - 2003), unde a promovat noua generatie de artisti tineri. Curator independent a peste 30 de expozitii in Romania. Redactor colaborator al Radio Romania pentru programele pe teme de arta si arhitectura. Din noiembrie 2006 se alatura echipei curatoriale a MNAC Bucuresti. Expozitii recente: octombrie 2007 - On Volatility. Pilvi Takala & Elmas Deniz, Galeria Noua Bucuresti; iunie - ctombrie 2007, Stefan Constantinescu. Thanks for A Wonderful, Ordinary Day, MNAC Bucuresti; 2006, co-curator al Bienalei Internationale a Tinerilor Artisti editia a 2-a AWOL. Absent without Leave (impreuna cu Simona Nastac, Branko Franceschi, Irina Grabovan, Jenny Brownrigg); iulie 2006, Reflecting Space, Rael Artel Non-Profit Project Space, Parnu, Estonia; mai 2006 Muzeul de Arta Contemporana Leipzig, Archit-Action! (impreuna cu Barbara Steiner).

Claudiu COBILANSCHI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6862&data=2008-05-22