< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 22 mai 2008

Ucraina a anulat contractul semnat cu firma americana Vanco International

Guvernul ucrainean a decis miercuri in mod unilateral sa anuleze un contract semnat cu o companie petroliera americana pentru a explora petrol si gaze naturale pe platoul Marii Negre, transmite AP. Autoritatile de la Kiev sustin ca acordul de tip impartire a productiei (PSA- production-sharing agreement) semnat in 2006 cu Vanco International, o subsidiara a grupului Vanco Energy Company, este un "jaf al resurselor minerale ale Ucrainei". Ambasadorul american in Ucraina, William Taylor, a cerut autoritatilor de la Kiev sa revina asupra deciziei apreciind ca acest proiect este important pentru industria energetica din Ucraina.

Vanco Energy International a semnat in octombrie 2007 un parteneriat pe 30 de ani cu fostul guvern condus de Viktor Ianukovici, pentru exploatarea zacamintelor de gaze din zona Prykerchenska, in sudul Peninsulei Crimeea, scrie Rompres. In faza de explorare si dezvoltare a proiectului, Vanco detine 65 la suta, iar Ucraina 35 la suta, urmand ca participatia sa devina egala pentru cele doua parti in momentul in care va incepe productia de gaze.

Luna trecuta, Ucraina a revocat licenta acordat Vanco iar premierul Yulia Tymoshenko a cerut declansarea unei anchete asupra modului in care a ffost atribuita aceasta licenta. Tymoshenko l-a acuzat pe presedintele Viktor Yushchenko ca a facut lobby pentru firma americana.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6842&data=2008-05-22