< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - marti, 10 iulie 2007

Basescu a anuntat ca va promulga legea pensiilor, in anumite conditii

ULTIMA ORA: "Presedintele are obligatia constitutionala sa promulge o lege. Deci minciunile lui Geoana, cum ca nu voi promulga aceasta lege, sunt o gogorita de vara, specifica acestui personaj", a declarat presedintele Traian Basescu, intr-o conferinta de presa sustinuta special pentru a detalia intentiile sale in problema legii pensiilor, informeaza Realitatea Tv. Presedintele a explicat ca va promulga legea, dar ca va cere fundamentarea financiara a acesteia, precum si o proiectie financiara pana in 2011. "Ceea ce fac acuma, este ceea ce trebuia sa faca Parlamentul cand a ajuns legea acolo. Eu corectez neaplicarea Constitutiei de catre Guvern si Parlament. Conform Constitutiei eu trebuie sa promulg legi care au acoperire financiara. Imi fac datoria constitutionala, nu numai de a verifica sursa de finatare, ci si reprezentand societatea in raport cu institutiile statului", a mai explicat presedintele. "Eu nu voi promulga o lege minicionoasa. Cer guvernului sa imi prezinte sursele sustenabile de sustinere a acestei legi", a mai declarat Basescu. Acesta a anuntat ca ii va adresa, in aceasta seara, o scrisoare premierului Tariceanu, in care ii va cere sa raspunda la o serie de intrebari, care sa elimine eventualele capcane pe care le poate ascunde legea (de tipul: Se modifica plafoanele de la care se acorda ajutoarele de incalzire? Se modifica plafoanele de la care se acorda compensarea sau gratuitatea medicamentelor?).

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, azi ca guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, i-a transmis ca majorarea pensiilor nu va avea ca efect cresterea inflatiei, risc care ar putea aparea insa ca urmare a cresterii salariilor. Analistii economici de la ZIUA sau cei consultati de redactia noastra sunt de alta parere. Aflat in vizita in judetul Satu Mare, primul ministru le-a promis localnicilor ca pensiile lor vor fi majorate. Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis, azi, presedintelui Traian Basescu, o scrisoare deschisa, in care ii solicita sa promulge "fara ezitare" legea privind majorarea punctului de pensie. Tot Geoana a anuntat astazi, dupa o intalnire cu reprezentanti ai Federatiei Nationale ai Pensionarilor, ca PSD va depune un proiect legislativ prin care toti banii obtinuti din privatizare sa fie varsati in sistemul public de pensii, motivatia liderului social-democrat fiind ca statul trebuie sa despagubeasca "proprietarii acestor active, fostii muncitori din socialism".

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat, azi ca guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, i-a transmis ca majorarea pensiilor nu va avea ca efect cresterea inflatiei, risc care ar putea aparea insa ca urmare a cresterii salariilor.

"Unii analisti au adus in discutie posibilitatea ca majorarea pensiilor sa genereze inflatie. Vreau sa spun foarte clar, am discutat inclusiv cu guvernatorul Bancii Nationale care mi-a spus ca acest pericol nu exista. Exista insa un risc pe inflatie legat de cresterea necontrolata a salariilor, care trebuie avut in vedere atat in sectorul public, cat si privat", a spus Tariceanu, informeaza Mediafax.

Tariceanu a aratat ca, personal, va monitoriza atent cresterea salariilor in sectorul public si a cerut reprezentantilor intreprinderilor mici si mijlocii, intr-o intalnire la Satu Mare, sa nu majoreze necontrolat salariile in sectorul privat, pentru a evita cresterea inflatiei.

Tariceanu le-a promis satmarenilor marirea pensiilor

Prima vizita a premierului Calin Popescu-Tariceanu in judetul Satu Mare a avut loc in orasul Ardud unde s-a intalnit cu sute de localnici.Discutiile premierului cu oamenii s-au axat pe subiectul majorarii pensiilor. Seful executivului le-a promis satmarenilor ca pensiile lor vor fi majorate. "Eu va garantez ca decizia de majorare a pensiilor se va pune in aplicare asa cum am promis de la 1 ianuarie cu 43% pentru pensiile din sistemul public si de la 1 septembrie pentru agricultori cu 50%", a precizat Calin Popescu Tariceanu, informeaza Realitatea Tv.

"Daca domnul presedinte zice ca nu stie unde sunt resursele pentru marirea pensiilor, e un contabil in Satu Mare care sa-i arate unde sunt resursele", a sustinut un localnic, citat de Realitatea Tv.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga legea pensiilor pana cand Guvernul nu ii va prezenta clar sursele din care va fi finantata majorarea acestora.

Geoana ii scrie lui Basescu

Mircea Geoana arata, in scrisoare, ca "indoiala" lui Basescu fata de sustenabilitatea financiara a legii privind majorarea punctului de pensie nu are "nicio justificare".

"Cu toate ca aveti posibilitatea, nu aveti dreptul moral sa blocati, prin nepromulgare, o lege care va face mai buna viata a peste cinci milioane de romani, doar pentru ca legea este rodul eforturilor principalului partid de opozitie", afirma liderul social-democrat in scrisoarea citata.

Totodata, Geoana apreciaza ca "este imperios necesar" ca seful statului sa nu introduca criteriul discriminarii in procesul decizional de stabilire a prioritatilor pe agenda publica.

"Daca veti impune discriminarea ca model, astazi nu ii veti lua in seama pe pensionari, maine va veni timpul profesorilor, apoi al medicilor, apoi al micilor intreprinzatori, toate in numele unui viitor mai bun cat mai indepartat", afirma liderul PSD.

Geoana mai arata, in scrisoarea deschisa trimisa presedintelui Basescu, ca acesta nu are voie sa "transforme lupta politica" in "prioritate 0", "sacrificand sansa pensionarilor de a avea o pensie decenta".

Geoana vrea ca toti banii din privatizari sa fie varsati la fondul de pensii

Liderul PSD sustine, atunci cand motiveaza necesitatea acestui proiect, ca statul are obligatia sa-i recompenseze pe cei care au muncit inainte de 1989 si care acum traiesc in mizerie, la fel cum ii despagubeste in acest moment pe proprietarii ale caror imobile au fost confiscate de comunisti, informeaza Realitatea Tv.

Un alt argument al liderului PSD a fost acela ca statul privatizeaza acum munca acestor oameni si nu i se pare normal ca ei sa nu beneficieze nicicum de acest lucru.

Mai mult, liderul PSD sustine ca guverne de dreapta din Cehia sau Slovacia au recurs la aceasta solutie.

Geoana a anuntat ca PSD va institui un mecanism lunar de consultare cu acestia si va crea la inceputul toamnei Forumul National al Pensionarilor. In plus, partidul se va consulta cu acestia si la inceputul discutiilor pe Bugetul pe 2008.

REACTII LA CALD

Eduard IVASCU, sef Departament Economic:

"Probabil euforic dupa intalnirea cu pensionarii din Ardud, premierul Tariceanu a aruncat ieri pe piata si ultimul argument in controversa iscata de anuntata majorarea a pensiilor: argumentul Isarescu. La adapostul competentei proverbiale a guvernatorului, Tariceanu a anuntat sigur pe el ca pensiile marite nu vor clinti nici macar un fir de par din freza perfecta a inflatiei. Premierul a omis insa sa spuna ca pensiile nu vin niciodata singure la intalnire, ci de manuta cu salariile. Care salarii par atat de pornite sa "ciufuleasca" inflatia, incat pensiile, intr-adevar, nu vor avea nici un cuvant de spus."

Cristian Andrei, redactor Departamentul de Politica Interna:

"Analistii economici sunt ingrijorati ca majorarea pensiilor poate conduce la un proces inflationist, in ciuda asigurarilor date de Guvern. Ei sunt preocupati de modul in care premierul va fi capabil sa faca fata si altor solicitari similare venite din partea salariatilor. Impactul majorarii pensiilor poate fi unul redus in conditiile aprecierii leului, dar majorarea salariilor din sectorul bugetar va genera cu siguranta efecte negative in economie."

A.G.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=659&data=2007-07-10