< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - sambata, 10 mai 2008

Wall Street Journal: Medvedev este neputincios in fata sistemului ''marca Putin''

Desi Rusia are un nou presedinte, puterea este tot in mainile lui Vladimir Putin, iar Dmitri Medvedev este un "element de decor" la Kremlin, scrie cotidianul Wall Street Journal Europe, preluat de ziare.com.

Putin, proaspat premier si lider al partidului Rusia Unita, s-a inconjurat de prieteni care ocupa pozitii in consiliile de administratie ale celor mai importante companii de stat si au acces la fluxurile financiare ale acestora. Acuzatiile potrivit carora acestia ar fura cu miliardele sunt ignorate.

Spre exemplu, in 2007, actualul ministru al Telecomunicatiilor, Leonid Reiman, a fost acuzat ca ar fi beneficiarul unor active in valoare de 6 miliarde de dolari in domeniul in care activeaza. Singura actiune pe care puterea din Rusia a intreprins-o a fost aceea de a cenzura stirea.

In acelasi timp, 6,3% din actiunile Gazprom, in valoare de 20 de miliarde de dolari, au disparut pe vremea cand actualul presedinte Dmitri Medvedev era seful companiei.

Desi dispune de o forta de munca cu pregatire inalta, Rusia a ramas in urma la capitolul inalta tehnologie, mai scrie Wall Street Journal. Perspectiva este sumbra: daca pretul petrolului scade, multe afaceri rusesti se vor prabusi.

Tentativele liberale ale lui Medvedev sunt inabusite de interesele lui Putin, care controleaza mecanismele si face in asa fel incat legea sa nu functioneze. Proaspatul presedinte a declarat intr-un interviu ca Rusia de azi este un taram al "nihilismului judiciar", dar se pare ca Medvedev este neputincios in fata sistemului "marca Putin".

In aceste conditii, rusii vor plati un pret urias pentru mentinerea lui Putin la putere: acesta va insemna xenofobie, apatie, principii morale pervertite si un viitor fara perspective.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6434&data=2008-05-10