< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 7 mai 2008

Polonia cere ajutor in modernizarea armatei in schimbul amplasarii scutului antiracheta

Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a declarat miercuri ca Statele Unite trebuie sa acorde un ajutor militar Poloniei, in schimbul amplasarii pe teritoriul polonez a elementelor scutului american antiracheta, relateaza agentia AFP, citata de Newin.

"Va fi un test pentru parteneriatul nostru", a declarat Sikorski, intr-un discurs sustinut in Parlament. Aceasta afirmatie intervine in conditiile in care o noua serie de negocieri intre cele doua tari a demarat miercuri, in capitala poloneza.

"Primind cu bunavointa argumentele americane cu privire la apararea antiracheta, asteptam ca Statele Unite sa-si asume, in conformitate cu anuntul presedintelui George W. Bush, un rol mai activ in modernizarea armatei poloneze", a declarat ministrul.

Pentru Washington, scutul antiracheta este destinat protejarii Statelor Unite in fata eventualelor atacuri din partea unor "state problematice", ca Iranul, prin amplasarea a zece interceptoare de racheta in Polonia si a unui radar in Cehia. Insa proiectul este considerat de Moscova o amenintare a securitatii sale. Ingrijorata de potentialele riscuri, Polonia incearca sa obtina garantii suplimentare de la Washington, printr-o serie de ajutoare pentru armata poloneza, in special sisteme de aparare antiracheta Patriot 3 sau THAAD.

"Parteneriatul strategic al Poloniei cu Statele Unite merge dincolo de un dialog politic serios si de o cooperare militara", insa "simpatia si respectul reciproc ar trebui sa aiba o dimensiune concreta", a subliniat Sikorski.

Marti, premierul polonez Donald Tusk a avertizat ca Polonia va refuza ampalsarea pe teritoriul sau a elementelor scutului american antiracheta, daca Statele Unite nu prezinta tarii sale o oferta concreta.

Adjunctul secretarului de stat pentru controlul armamentelor, John Rood, s-a declarat optimist marti la Viena, in privinta sanselor de a se ajunge la un acord cu Polonia pentru acest proiect. Washingtonul a incheiat deja un acord cu Praga si asteapta doar semnarea oficiala, a spus Rood.

R. M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6317&data=2008-05-07