< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - luni, 5 mai 2008

Primul delfin bionic

Un delfin care de doi ani nu mai putea sa inoate din cauza unui accident in care isi pierduse coada, a devenit prima creatura marina bionica, scrie "Daily Mail".

Delfinul, o femela botezata Winter, si-a retezat coada intr-o capcana pentru crabi si a fost gasita plutind in deriva de-a lungul coastelor Floridei.

Salvatorii ei au adus-o la Clearwater Marine Aquarium, unde au operat-o si au reusit sa ii salveze viata. Singura problema nerezolvata ramasese lipsa cozii, fara de care Winter nu putea sa inainteze prin apa decat cu mare greutate inotul sau fiind mai mult o plutire in deriva. "A trebuit sa invete sa inoate fara coada. Nici un delfin nu a reusit acest lucru pana acum in captivitate", a declarat Davit Yates directorul Clearwater Marine Aquarium.

Pentru a-i veni in ajutor, specialistii au incercat sa ii construiasca o coada artificiala, creata pe modelul protezelor pentru caini. Dupa luni de studiu si de incercari mai putin reusite, din cauza faptului ca, spre deosebire de alte animale, delfinul nu are un os pe care proteza sa poate fi fixata, a fost descoperita si solutia ideala, Winter bucurandu-se acum de o proteza usoara facuta din silicon, care ii permite sa zburde in siguranta prin apele acvariumului.

R. M.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6230&data=2008-05-05