< Imprimare >      ZIUA ONLINE - IT&C - vineri, 2 mai 2008

Yahoo se ascunde de Microsoft in spatele Google

Yahoo! este la un pas de a semna un contract de colaborare cu Google, in incercarea de a se apara de o eventuala incercare de preluare ostila din partea Microsoft, anunta Wall Street Journal, citand surse apropiate negocierilor. In urma intelegerii, rezultatele cautarilor pe motorul Yahoo! vor contine reclame de la Google. Cele doua companii au refuzat insa sa comenteze informatiile. Intre timp, reprezentantii gigantului Microsoft, cel mai mare producator mondial de software, sustin ca grupul se poate descurca foarte bine si fara Yahoo! dar nu exclud varianta unei preluari ostile.

In plus, mai marii Microsoft spun ca o intelegere intre Yahoo! si Google nu este in folosul consumatorilor. ''Orice contract definitiv intre cele doua parti va oferi celor de la Google 90% din piata publicitara a cautarilor pe internet. Asta ar face ca piata sa fie mai putin competitiva'', a declarat Brad Smith, consilier general al producatorului de software.

Directorul general de la Microsoft, Steve Ballmer, a spus, joi seara, ca renuntarea la preluarea Yahoo! ramane una din cele trei optiuni pe care grupul le analizeaza in prezent, precizand ca un anunt va fi facut in scurt timp, poate chiar in cursul zilei de vineri. ''Practic, avem la dispozitie trei optiuni. Exista optiunea acordului amiabil, cea a ofertei ostile si cea de a treia varianta este renuntarea'', a declarat Steve Ballmer. De asemenea, directorul general si-a informat angajatii ca grupul Yahoo! este valoros ca parte a strategiei Microsoft de a depasi rivalul Google, insa exista limite cu privire la pretul pe care compania este dispus sa-l plateasca. ''Yahoo! nu este o strategie, ci este o parte a unei strategii. Stiu exact cat valoreaza Yahoo! pentru mine si nu voi plati un cent mai mult peste ceea ce cred ca este pretul corect'', a precizat Ballmer.

Wall Street Journal a anuntat miercuri ca Microsoft ar fi dispus sa-si majoreze oferta initiala de 31 de dolari pe actiune pana la 33 de dolari pe actiune, insa nu are de gand sa ofere un pret de 35 pana la 37 de dolari pe actiune, pret solicitat de marii investitori de la Yahoo!.

Prin preluarea Yahoo!, Microsoft ar deveni un competitor serios pe piata de cautare online, unde pana acum grupul fondat de Bill Gates a ramas in urma celor de la Yahoo! si Google. La 31 ianuarie 2008, grupul fondat de Bill Gates a oferit 31 dolari pentru fiecare actiune Yahoo!, o prima de 62 de procente. Actionarii Yahoo! puteau alege intre a primi bani gheata sau un numar fix de actiuni Microsoft.

A.ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6160&data=2008-05-02