< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 16 aprilie 2008

Ucraina este sigura ca va castiga Insula Serpilor la Curtea de la Haga

Ucraina trebuie sa castige la Curtea de la Haga procesul in cazul Insulei Serpilor, pentru ca vor conta acele actiuni intreprinse de Kiev pentru amenajarea unei localitati acolo, a declarat directorul Cooperarii economice din Ministerul de Externe ucrainean, Serghei Korsunski, informeaza presa ucraineana, citata de Newsin.

Oficialul a reamintit ca partea ucraineana insista ca Insula serpilor sa fie recunoscuta ca fiind locuita, in timp ce Romania sustine ca aceasta este doar o stanca, iar platoul continental de 12 mile marine din jurul insulei nu trebuie sa apartina Ucrainei.

"Curtea de la Haga este una independenta si nu ar trebui sa fie influentata de faptul ca Romania este deja membra a UE. Va conta foarte mult in procesul de luare a deciziei imaginea tarii si acele actiuni care au fost intreprinse de Ucraina pentru amenajarea Insulei Serpilor si pentru crearea acolo a unei localitati. Decizia trebuie sa fie in interesul Ucrainei", a subliniat oficialul ucrainean la un briefing de presa.

Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat la 3 aprilie, la Bucuresti, ca Ucraina va respecta decizia Curtii internationale de la Haga in problema delimitarii platoului continental din jurul Insulei Serpilor, dar a dat de inteles, intr-un interviu pentru TVR1, ca Romania tergiverseaza lucrurile preferand acest mod de solutionare a conflictului.

"In principiu, exista varianta solutionarii problemelor prin Tribunalul International, lucru care este impartasit, dupa cate inteleg eu, de catre partea romana. Este o varianta si noi vom recunoaste orice decizie a Curtii Internationale, insa sunt convins ca vom pierde foarte mult timp cautand astfel solutionarea acestei probleme. Noi pierdem posibilitatile de a examina aceasta problema la nivel bilateral", a aratat Iuscenko. Presedintele de la Kiev pleda in favoarea rezolvarii conflictului pe cale bilaterala.

Romania a sesizat Curtea Internationala de la Haga la 16 septembrie 2004 cu o cerere de initiere a procedurilor in vederea solutionarii diferendului pe care il are cu Kievul in legatura cu delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra. Procedura a ajuns in faza pledoariilor orale. Autoritatile romane se asteapta ca o decizie sa intervina in cursul acestui an sau cel tarziu la inceputul anului viitor.

Romania considera Insula Serpilor o stanca, pentru ca aceasta nu are surse de apa si o serie de alte trasaturi care demonstreaza capacitatea de asigurare a vietii, iar Ucraina sustine ca este o insula, cu drept mult mai mare la ape teritoriale in jurul sau. in functie de rezolvarea acestei situatii depinde cum se delimiteaza platforma continentala intre Romania si Ucraina si mai ales ceea ce se cheama zona economica exclusiva, foarte importanta, pentru ca in subsolul acestei zone se afla, din cate se pare, bogate resurse de hidrocarburi.

Ucraina a inceput amenajarea unei localitati (Satul Alb) pe Insula Serpilor, in dorinta de a demonstra ca este locuita si nu o formatiune stancoasa. In prezent, Insula serpilor, cu o suprafata de circa 170.000 de metri patrati, are 80 de locuitori, dintre care 15 cu statut de rezidenti permanenti.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a reactionat la cateva ore dupa declaratia lui Serghei Korsunski

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a reactionat miercuri la cele spuse de directorul cooperarii economice din MAE ucrainian, Serghei Korsunski. "Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei isi exprima nedumerirea fata de comentariile aparute in presa ucraineana, atribuite directorului cooperarii economice din MAE ucrainean, Serghei Korsunski, conform carora Curtea Internationala de Justitie va ajunge la o solutie favorabila Ucrainei in cazul privind delimitarea spatiilor maritime ale Romaniei si Ucrainei, iar in luarea unei astfel de decizii ar conta masurile intreprinse de autoritatile ucrainene cu privire la Insula Serpilor.

Ministerul Afacerilor Externe considera nepotrivite aceste declaratii, fiind indicata abtinerea de la orice antepronuntare in privinta deciziei care va fi luata de catre Curtea Internationala de Justitie", se arata in comunicatul MAE.

Ministerul Afacerilor Externe isi mentine in continuare pozitia cu privire la Insula Serpilor si a reamintit Ucrainei ca "orice actiuni intreprinse cu privire la Insula Serpilor nu pot conduce la schimbarea, in mod artificial, a regimului juridic al acestei formatiuni maritime si nu pot influenta procesul de delimitare in curs la Curtea Internationala de Justitie".

R. MIRCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5711&data=2008-04-16