< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 7 aprilie 2008

Kosovo si-a elaborat propria Constitutie

Comisia Constitutionala din Kosovo a anuntat, luni, ca a elaborat proiectul de Constitutie a noului stat care si-a proclamat unilateral independenta fata de Serbia la 17 februarie a.c. si a organizat la Pristina o ceremonie de semnare solemna a documentului, transmite France Presse.

"Noua Constitutie a Kosovo este vointa noastra pentru ca ea reprezinta vointa cetatenilor din Kosovo", a declarat presei premierul Hashim Thaci, care a asistat la aceasta ceremonie simbolica.

"Pentru prima data in istoria sa, Kosovo adopta o Constitutie care este in acord cu vointa cetatenilor sai", a adaugat Hashim Thaci.

UE felicita demersul

Proiectul a primit binecuvantarea trimisului Uniunii Europene (UE) in Kosovo, Peter Feith, care conduce Biroul Civil

International (BCI), organism insarcinat cu pregatirea misiunii UE in aceasta provincie.

"Kosovo va avea o Constitutie moderna care va ajuta aceasta tara sa se apropie de Europa", a afirmat Peter Feith in cadrul ceremoniei.

Parlamentul din Kosovo, care trebuie sa aprobe proiectul de Constitutie pentru ca documentul sa poata intra in vigoare, nu a anuntat inca data organizarii sesiunii consacrate acestui moment.

Conform proiectului de constitutie prezentat la Pristina, Kosovo este o republica parlamentara si un stat al tuturor cetatenilor sai. "Republica Kosovo este un stat laic si neutru in materie de convingeri religioase", precizeaza textul mentionat, care prevede acordarea de drepturi importante pentru minoritati, in special pentru cea sarba.

Limbile oficiale in Kosovo sunt albaneza si sarba, se mentioneaza in acelasi proiect de document.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5408&data=2008-04-07