< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDITIA DE ORA 16 - vineri, 1 iunie 2007

Adrian Severin propune PSD sa nu intre la guvernare

Moratoriu politic pe sase luni

"Traian Basescu a iesit invingator la referendumul din 19 mai pentru ca a avut o strategie mai buna decat a coalitiei care a cerut demiterea sa". Acesta este concluzia raportulului referitor la referendumul privind demiterea sefului statului, dat publicitatii astazi de Institutul Ovidiu Sincai. "Presedintele a reusit sa identifice in cei "322" de parlamentari, dar si in "oligarhi" un adevarat dusman", a fost de parere Adrian Severin, presedintele Institutului. Conform raportului, PNL, PSD, PRM, PC si UDMR au comis o eroare prin faptul ca nu au anuntat electoratul nici asupra a ceea ce se va intampla daca Traian Basescu va fi demis, nici cine ar putea fi inlocuitorul acestuia. In acelasi timp, Severin recomanda PSD intocmirea unui moratoriu pentru stabilitatea politica a Romaniei pe termen de sase luni. Moratoriul ar presupune ca principalul partid de Opozitie sa sprijine politic, in Parlament, actualul Executiv, si nu sa isi asume propriu-zis Guvernarea. Ideea moratoriului a fost propusa, in urma cu doua zile, si de fostul presedinte Emil Constantinescu, invitat in emisiunea realizata de Robert Turcescu la RealitateaTV.

Presedintele Basescu a iesit invingator la referendumul din 19 mai pentru ca a avut "o strategie mai buna decat a coalitiei care a cerut demiterea sa". Acesta este concluzia raportulului referitor la referendumul privind demiterea sefului statului, dat publicitatii astazi de Institutul Ovidiu Sincai.

"Presedintele a reusit sa identifice in cei "322" de parlamentari dar si in "oligarhi" un adevarat dusman", a fost de parere Adrian Severin, presedintele acestui for.

Cei care si-au exprimat optiunile pe 19 mai "nu au votat in favoarea lui Traian Basescu, ci impotriva demiterii lui Traian Basescu chiar daca nu sunt sustinatori si simpatizanti si nu au iluzii in ceea ce priveste derapajul politic al lui Traian Basescu pentru ca s-au temut ca o victorie a fortelor democratice va lasa aceste forte singure in fata oligarhilor coalizati", se arata in raport.

Documentul mai precizeaza ca Traian Basescu a avut de castigat pentru ca "a avut posibilitatea sa se victimizeze si din cauza incercarilor Opozitiei de a modifica pe ultima suta de metri legea referendumului, in defavoarea sa".

Faptul ca PNL, PSD, PRM, PC si UDMR nu au anuntat electoratul asupra a ceea ce se va intampla daca Traian Basescu va fi demis, sau asupra posibilului inlocuitor, a constituit o alta eroare esentiala de strategie politica care l-a avantajat pe acesta din urma.

Moratoriu parlamentar pe sase luni

Cu ocazia prezentarii concluziilor raportului privind referendumul, Severin a sustinut varianta semnarii de catre PSD a unui un protocol de colaborare politica la nivel parlamentar, care sa includa conditiile sustinerii politice si inventarul initiativelor legislative care trebuie adoptate pana la sfarsitul acestui an.

"PSD trebuie sa propuna presedintelui Romaniei si liderilor partidelor politice un acord pentru respectarea Constitutiei", a recomandat Severin.

El a mai precizat ca PSD nu poate sa intre la guvernare cu doar un an inainte de alegeri, deoarece programul si obiectivele politice ale partidului nu pot fi duse la indeplinire intr-un timp atat de scurt: "A intra cu un an inainte de alegeri la guvernare nu inseamna sa-ti aplici programul, ci sa te erodezi. In acest moment nu se vad conditiile in care PSD sa realizeze o actiune guvernamentala pentru a-si atinge obiectivele", a explicat Severin.

In opinia sa, social democratii trebuie sa-si concentreze eforturile asupra accelerarii transformarii interne a formatiunii, demers care include reconstruirea organizatorica si continuarea procesului de atragere si propulsare a unei garnituri de lideri politici.

Ideea unui moratoriu, sustinuta si de Emil Constantinescu

Invitat miercuri seara in emisiunea lui Robert Turcescu, de la RealitateaTV, fostul presedinte Emil Constantinescu a adus, la randul sau, in discutie propunerea instituirii unui moratoriu politic. "Ar trebui un acord pentru un moratoriu de o jumatate de an, cel putin, sa lasam institutiile sa functioneze si sa ne lamurim ce vrem... Discursul presedintelui a amestecat lucruri care nu se pot face in acelasi timp", a afirmat Constantinescu.

"Problema societatii romanesti este sa gaseasca un arbitru, acum nu mai avem arbitru". "A transfera raspunsul de la referendum la un mandat politic este un fals, amplificat prin manipulare generala, in care este implicata o buna parte a mass-media... Referendumul a fost un esec pentru presedinte, asta se escamoteaza", a mai spus fostul sef de stat.

Accent pe pregatirea alegerilor europarlamentare

Pe langa stabilizarea scenei politice romanesti, un alt punct pe agenda politica a PSD din perioada imediat urmatoare ar trebui sa il constituie alegerile europarlamentare, "esentiale pentru partid", a mai afirmat Adrian Severin cu ocazia prezentarii concluziilor raportului Institutului Ovidiu Sincai.

"Daca PSD va pierde si alegerile europene, riscul primcipal este de a se transforma din partid-pivot al scenei politice intr-un actor secundar, a carui influenta in transformarea Romaniei nu va putea fi decat minora", a mai spus Severin.

Europarlamentarul social-democrat a mai afirmat ca, in fiecare zi, Romania pierde teren in Parlamentul European, prin mesajul confuz pe care il prezinta si amanarile pe termen lung. "Aceasta situatie este cu totul anormala acum, cand Romania a devenit membru al UE, si ar fi trebuit sa fie beneficiar, nu sa piarda teren".

REACTII LA CALD

Mihai TOADER, sef Departament Politica Interna:

''Deputatul PSD Adrian Severin a observat capcana in care ar putea cadea partidul sau prin intrarea la guvernare, aceea de a-si eroda imaginea si de a se afla in imposibilitatea sustinerii propriilor obiective. In acest context, deputatul a recomandat formatiunii sale politice initierea unui moratoriu pentru stabilitatea politica a tarii, pe o durata de sase luni, si sustinerea guvernului in Parlament''.

Cristina STEFAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=528&data=2007-06-01