< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 2 aprilie 2008

Atentie, se inchid usile Rusiei pentru investiiile straine

Rusia isi continua campania de "expulzare" a investitorilor straini din tara si promoveaza tot mai vocal o politica economica a "portilor inchise". De data aceasta este vorba despre un proiect de lege ce urmeaza sa limiteze accesul investitorilor straini intr-o serie de sectoare cheie, precum petrolul, gazele naturale si mass-media, ce a fost aprobat miercuri fara modificari semnificative in a treia, si ultima, lectura de catre Camera inferioara a Parlamentului rus (Duma), transmite AFP.

Textul legii, care a fost validat in prima lectura la 14 septembrie 2007 si in o a doua lectura pe 21 martie 2008, reglementeaza "investitiile straine in societatile care au o importanta strategica pentru apararea si securitatea statului".

Actul normativ trebuie aprobat si de Camera superioara a Parlamentului rus (Consiliul Federatiei), apoi semnat de presedinte inainte de a intra in vigoare.

Kremlinul tine sub control strans economia rusa

De la industria energetica pana la cea a mass-media, Kremlinul s-a pus pe "cenzurat". Dupa adoptarea legii, orice companie privata straina care va dori sa achizitioneze o participatie mai mare de 50 de procente intr-o companie rusa,e din cele 42 de sectoare considerate strategice, va avea nevoie de o autorizatie speciala de la o comisie compusa din reprezentanti ai ministerelor economice si ai institutiilor care asigura securitatea nationala. In cazul companiilor straine controlate de stat, acesta vor trebui sa obtina o autorizatie similara daca doresc sa preia o participatie mai mare de 25 de procente intr-o companie rusa dintr-un sector strategic. Potrivit presei ruse, lista sectoarelor strategice cuprinde in special sectorul nuclear, aerospatial, constructia de armament, precum si resursele naturale, pescuitul si mass-media. In cazul mijloacelor de informare in masa este vorba doar de cele mai importante, de exemplu periodicele cu un tiraj de peste un milion de exemplare.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5227&data=2008-04-02