< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 2 aprilie 2008

Proiect de lege impotriva participarii lui Bush la deschiderea Jocurilor Olimpice

Un proiect de lege menit sa-i interzica presedintelui George W. Bush participarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing a fost depus, marti, in Camera Reprezentantilor, relateaza Rompres. Initiat de un reprezentant republican, actul normativ este sustinut de mai multi parlamentari ce doresc ca Statele Unite sa boicoteze evenimentul sportiv din august in semn de protest fata de represiunea sangeroasa din Tibet. Potrivit textului legii, la deschiderea competitiei de la Beijing nu va fi prezent nici un reprezentant oficial al Statelor Unite, inclusiv presedintele Bush.

Totusi, in cazul in care textul va fi adoptat, liderul de la Casa Alba poate face apel la dreptul sau de veto. El s-a aratat dornic sa participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor, in ciuda cererilor de boicot.

Reprimarea in martie a protestelor antiguvernamentale din Tibet de catre China, banuite ca ar fi fost orchestrate de catre Dalai Lama, a atras critici dinpartea oficialitatilor internationale.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca nu va participa la ceremonia de deschidere, iar presedintele francez Nicolas Sarkosy a declarat, la randul sau, ca ia in considerare boicotarea evenimentului.

Cu numai o zi in urma, purtatoarea de cuvant a Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, declara ca presedintele american ar trebui sa ia in considerare neprezentarea la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, din cauza modului in care China a gestionat criza din Tibet. Intrebata despre sugestia lui Pelosi, o purtatoare de cuvant a Casei Albe a spus ca Bush vede Jocurile Olimpice ca pe un eveniment sportiv si un prilej important pentru a-i spijini pe atletii americani participanti si ca nu doreste boicotarea ceremoniei.

Potrivit datelor oficiale oferite de autoritatile de la Beijing, 18 manifestanti civili civili si doi politisti au fost ucisi in timpul protestelor, in timp ce liderii tibetani exilati dau asigurari ca 135 pana la 140 de persoane au fost ucise in represiune. In plus, multi alti tibetani sunt dati disparuti.

A. ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5205&data=2008-04-02