Europarlamentarul Adrian Severin a declarat vineri ca PSD are sprijinul comisiei juridice din PE pentru revenirea la prevederile din 2004 prin care procurorul general si seful DNA erau numiti la propunerea CSM si nu ca in prezent la propunerea Ministerului Justitiei, informeaza NewsIn.
Potrivit lui Severin, europarlamentarul Titus Corlatean a sustinut, in cadrul unei dezbateri organizate de comisia juridica a Parlamentului European, revenirea la vechiul sistem de numire a procurorului general al Romaniei si a procurorului sef al DNA la propunerea CSM.
Severin a mai spus ca invitatii la aceasta dezbatere, magistrati, avocati si profesori de drept din tari europene au fost de acord cu propunerea lui Corlatean, invocand faptul ca acesta este sistemul folosit in majoritatea statelor europene.
"Este important ca aceste competente sa fie redate CSM, care e forul suprem al puterii judecatoresti", a aratat Severin.
Eurodeputatul a adaugat ca socialistii romani au o sustinere importanta in PE si ca Romania ar trebui sa tina cont de punctul asumat de comisia juridica a PE, un for competent si avizat.
Severin a precizat ca UE, prin niciun organism al sau, nu poate impune Romaniei modificari ale legislatiei sale referitor la acest subiect.
"Nu e vorba de o directiva, avem de-a face cu expresia unei opinii foarte autorizate, de care un stat, daca doreste sa fie influent in Uniune, ar trebui sa tina cont. Nu e vorba de o bizarerie pesedista, ci de niste valori pe care dorim sa le promovam", a mai aratat Adrian Severin.
El a mai spus ca actualul sistem a dat impresia ca lupta impotriva coruptiei este politizata si nici nu a dat prea multe dovezi de eficienta.
Corlatean, care este prim-vicepresedinte al Comisiei juridice a PE (JURI), a pledat in aceasta saptamana, in favoarea revenirii, in Romania, la sistemul legiferat in 2004, prin care CSM avea competenta de a propune numirea procurorului general si a adjunctilor acestuia si a sefului DNA.
Modelul din prezent nu este unul bun, deoarece ministrul Justitiei, o componenta a puterii executive si politice, are aceasta competenta de numire, a argumentat secretarul general al PSD.
In timpul ministeriatului Monicai Macovei, PSD, PRM si UDMR au fost printre partidele care au pledat pentru revenirea la procedurile din 2004, invocand si atunci politizarea sistemului prin numirea la propunerea ministerului Justitiei a procurorului general si a sefului DNA.
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5059&data=2008-03-28