< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 28 martie 2008

Proiect de inarmare, rupt parca dintr-un scenariu SF

Pentagonul pregateste testarea avionului cu arma laser

Departamentul de Aparare al Statelor Unite a creat un prototip al unui avion dotat cu o arma laser, ce poate distruge tancuri aflate la o distanta de pana la 15 km, informeaza "Telegraph", in editia de vineri. ATL - sau Airborne Tactical Laser - urmeaza sa fie montata pe un avion Boeing. Raza laser, cu o latime de 10 centimetri, va incinge aproape instantaneu tintele la temperaturi de mii de grade Celsius si va taia metalul chiar si de la distanta maxima.

Arma laser montata pe avioanele Boeing urmeaza sa fie utlizata atat pe campul de lupta, cat si pentru apararea anti-racheta.

Datorita preciziei excelente si a actiunii limitate la aria tintei, este de asteptat ca laserul sa produca foarte mici pagube colaterale. Potrivit publicatiei "Telegraph", raza laserului va putea fi ajustata, astfel incat sa ii permita tragatorului sa tinteasca, de pilda, in rezervorul de combustibil al unui tanc pentru a-l distruge in intregime, sau sa taie o anvelopa astfel incat vehiculul sa fie obligat sa se opreasca fara ca soferul sa fie ranit.

Pana acum, laserul nu a fost testat in timpul zborului, insa primele teste live urmeaza sa fie efectuate in decursul acestui an. Testele initiale au fost facute pe un Boeing 747 modificat, insa cel mai recent prototip utilizeaza avionul C-130H Hercules.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5043&data=2008-03-28