< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 27 martie 2008

CRONICA DE FILM: Ultimele dorinte (The Bucket List)

Distributia: Jack Nicholson, Morgan Freeman

Imagine: John Schwartzman

Montaj: Robert Leighton

Regie: Rob Reiner

Cand pui alaturi doi actori de calibrul lui Jack Nicholson si Morgan Freeman, cu siguranta ca acel proiect in care acestia s-au implicat, va starni interesul publicului. Si totusi, asta nu inseamna, automat, ca va iesi din asta un film interesant.

Atat Jack Nicholson, cat si Morgan Freeman sunt victimele unor clisee ce s-au tesut de-a lungul timpului. Despre primul dintre ei stim ca este cinic si mizantrop iar depre celalalt am aflat, din filmele in care a jucat, ca e "painea lui Dumnezeu". Nu degeaba Freeman l-a interpretat pe Cel de Sus in doua productii hollywoodiene. Pana la urma, nu mai conteaza faptul ca cei doi actori joaca si in filme serioase in care isi nuanteaza rolurile. Publicul larg si-a creat o imagine despre cei doi actori, asa ca asteptarile cu privire la ei sunt aceleasi. Cei mai multi spectatori se asteapta ca in fiecare film sa avem un Jack Nicholson morocanos si un Morgan Freeman intelept si foarte milos.

In cea mai recenta productie a sa, regizorul Rob Reiner nu face altceva decat sa perpetueze aceste stereotipuri. Carter Chambers (Morgan Freeman) este un mecanic, foarte citit si cultivat. Diagnosticat cu cancer, el ajunge sa fie internat in spital. Colegul lui de camera este un milionar plin de nazuri, Edward Cole (Jack Nicholson), ale carui dorinte sunt lege pentru cei din jur.

Viata lui Cole se schimba, insa,in momentul in care afla ca nici el nu mai are foarte mult de trait. Cum contrariile se atrag, intre cei doi batrani se naste o prietenie foarte stransa.

Chambers si Cole vor pleca in jurul lumii, intr-un voiaj in care vor bifa pe lista de destinatii: Franta, Tanzania, Egiptul, Nepalul si China.

"Bucket List" este, din pacate, un film foarte previzibil. Rob Reiner a dat publicului exact ceea ce se astepta de la o pelcula cu Jack Nicholson si Morgan Freeman.

Filmografie regizor Rob Reiner:

The Bucket List (2007)

Rumor Has It... (2005)

Alex & Emma (2003)

The Story of Us (1999)

Spinal Tap: The Final Tour (1998)

I Am Your Child (1997) (TV)

Ghosts of Mississippi (1996)

The American President (1995)

North (1994)

A Few Good Men (1992)

Misery (1990)

When Harry Met Sally... (1989)

The Princess Bride (1987)

Stand by Me (1986)

The Sure Thing (1985)

This Is Spinal Tap (1984)

Vlad BASALICI

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5014&data=2008-03-27