< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - miercuri, 26 martie 2008

Un imens bloc de gheata se desprinde de Antarctica

Imaginile din satelit arata ca o uriasa bucata de gheata, cat aproximativ suprafata Insulei Malta, a inceput sa se sparga si sa se desprida de Antarctica. Cercetatorii britanici de la Agentia de Supraveghere a Antarcticii (BAS) pun fenomenul pe seama inclazirii climatice. Desprinderea ghetarului nu este insa una obisnuita si lina, ci se aseamana unei veritabile explozii. Profesorul Jim Elliott, din cadrul BAS, care a facut din avion o inregistrare video a fenomenului, a declarat ca bucati de gheata de marimea unei case se rup de Antarctica "de parca ar fi aruncate, ca niste resturi".

Cu incepere din 28 februarie, cercetatorii de la BAS au remarcat, studiind imaginile din satelit, cum o bucata de gheata de 13.000 de kilometri din ghetarul Wilkins este pe cale sa se desprinda de peninsula. Cercetatorii britanici de la Agentia de Supraveghere a Antarcticii sustin ca aceasta este cea mai mare bucata de gheata de pana acum care se desprinde de Antarctica si sunt uimiti de rapiditatea cu care se petrece fenomenul. David Vaughan, cercetator al BAS, a prezis inca din 1993 ca partea nordica a ghetarului Wikins s-ar putea dezintegra in urmatorii 30 de ani, daca procesul de incalzire globala va continua in acelasi ritm. Totusi, a recunoscut el, "nu ma asteptam ca lucrurile sa se petreaca atat de repede".

Cercetatorii BAS au trimis un avion in misiune de recunoastere pentru a stabili cu exactitate proportiile fenomenului. Jim Elliot, care a facut o inregistrare video la fata locului, a marturisit ca nu a mai vazut niciodata ceva asemanator. "Am zburat de-a lungul fisurii principale si am vazut scala la care se produce miscarea care determina ruptura. Mari bucati de gheata, de marimea unor case, parca ar fi aruncate, ca niste resturi. Este ca o explozie", a explicat el pentru BBC News.

Peninsula Antarctica este o zona de schimbari climatice rapide care s-a incalzit in ultima jumatate de secol mai repede decat orice alta zona din emisfera sudica, relateaza "Science Daily". Potrivit datelor inregistrate de cercetatori in Peninsula Arctica, temperaturile in aceasta regiune au crescut cu aproape 3 grade Celsius in ultimii 50 de ani, ceea ce reprezinta de cateva ori media globala.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4952&data=2008-03-26