< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 23 octombrie 2018

Romania a lansat la Bruxelles Grupul de sprijin pentru R. Moldova

Ministrul de Externe Teodor Baconschi a lansat luni, la Bruxelles, Grupul informal de sprijin a acțiunii europene a Republicii Moldova, inițiativa fiind deschisă țărilor membre UE care sunt interesate să susțină parcursul democratic și european al Chișinăului, anunță Ministerul de Externe.

Inițiativa Romaniei a fost lansată printr-un mic dejun de lucru oferit de Teodor Baconschi, cu ocazia desfășurării Consiliului pentru Afaceri Externe, reuniunea periodică a miniștrilor de externe ai UE.

Evenimentul a fost coprezidat de Pierre Lellouche, secretar de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe francez și l-a avut drept invitat special pe Iurie Leancă, vice-prim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene al R. Moldova.

Au fost prezenți, potrivit MAE, miniștri, secretari de stat și ambasadori pe langă UE din partea Austriei, Cehiei, Estoniei, Germaniei, Letoniei, Lituaniei, Italiei, Marii Britanii, Poloniei, Slovaciei, Sloveniei, Suediei și Ungariei. Inițiativa este deschisă tuturor statelor membre care sunt interesate să susțină parcursul democratic și european al R. Moldova.

Șeful diplomației romane a evidențiat, in timpul dejunului de lucru, importanța schimbărilor democratice de la Chișinău și imperativul susținerii venite din partea statelor membre UE pentru reforme, in vederea consolidării statului de drept și atenuării efectelor crizei economice, resimțite acut in R. Moldova.

Statele reprezentate la intalnire au transmis "mesaje ferme de susținere pentru orientarea proeuropeană clară a autorităților de la Chișinău", mai informează MAE. De asemenea, a reieșit că este foarte important "sprijinului substanțial și imediat, atat la nivelul instituțiilor UE, cat și al statelor membre". Cei prezenți au lansat, totodată, idei și propuneri concrete pentru viitorul apropiat.

"Inițiativa părții romane are ca obiectiv intensificarea dialogului, la nivelul UE, privind perspectiva europeană a R. Moldova și sprijinirea, de o manieră pragmatică și constantă, a realizării pașilor necesari in acest sens", explică MAE.

Lansarea acestei inițiative intervine cu numai cateva zile inainte ca președintele Romaniei să efectueze o vizită oficială la Chișinău, la 27 ianuarie. In plus, săptămana trecută, Romania a anunțat că l-a propus pe Marius Gabriel Lazurca, actual ambasador la Vatican, drept reprezentant la Romaniei la Chișinău, după ce postul a rămas vacant timp de nouă luni.

Fostul ministru interimar de externe, Cătălin Predoiu, a avansat incă de anul trecut, cu ocazia vizitei lui Iurie Leancă la București, ideea unei platforme de susținere a parcursului european al țării, sub forma unui "Grup de prieteni".

La randul său, actualul șef al diplomației, Teodor Baconschi, a continuat această idee și a explicat că este năsut in același an cu Iurie Leancă, făcand, prin urmare, parte dintr-o generație care dorește să facă lucruri importante in relația bilaterală.

Mats Aberg, ambasadorul Suediei la București, a explicat pentru NewsIn semnificația acestei inițiative a Romaniei. "Acest grup este un semnal, este un gest simbolic. In plus, avand in vedere că perioada comunistă de-abia a trecut, un astfel de gest este binevenit și pentru electoratul moldovean, care este incă expus la dificultatea de a obține informați. De aceea, eu cred că este foarte bine că Romania va fi foarte clar percepută ce făcand parte dintr-un grup de prieteni ai acestei țări", a spus Mats Aberg.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49286&data=2018-10-23