< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ACTUALITATE - marti, 23 octombrie 2018

Un informator sub acoperire al FBI acuză că a fost expus mafiei romanești

Un bărbat care susține că a lucrat sub acoperire in Orange County ca parte in eforturile antiterorism acuză FBI că l-a abandonat, in condițiile in care mai multe grupuri, inclusiv mafia romanească, urmăreau să il ucidă, relatează LA Times, potrivit NewsIn.

Craig Monteilh, care spune că a lucrat ca informator sub acoperire al FBI, in general in cazuri antiterorism, a intentat o acțiune in justiție vineri, acuzand FBI că i-a incălcat drepturile civile și i-a pus in pericol viața.

Craig, 47 de ani, spune că a lucrat ca informator FBI din 2004 pană in 2008, furnizand informații și asistență in anchete legate de narcotice, jafuri la bănci și omucideri, după care i s-a cerut să acționeze ca agent sub acoperite ca parte a eforturilor antiterorism in Orange County, potrivit plangerii in justiție. El declară că FBI practic l-a abandonat după ce un șef a compromis o operațiune ce ar fi dus la descoperirea "unor materiale pentru fabricarea de bombe" intr-o moschee După aceea, șefii săi din FBI nu și-au respectat promisiunea de a implenenta o "strategie de ieșire" ce urma să includă plăți și să-l ajute in a-și incepe o nouă viață sub o altă identitate.

Monteilh acuză FBI și că și-a incălcat promisiunea de a-i șterge o condamnare pentru furt agravat despre care el spune că a fost rezultatul activității sale ca informator intr-un caz din 2006 legat de distribuirea de steroizi.

"Acuzațiile par a fi tentative disperate de a se obține un profit personal pe seama forțelor de securitate și a comunității musulmanilor americani", a declarat purtătoarea de cuvant a FBI, Laura Eimiller.

Bărbatul susține că in unele cazuri activitatea pe care o desfășura ii punea viața in pericol. La un moment dat, după ce acoperiera i-a fost deconspirată, extremiștii musulmani ar fi ordonat o fatwa impotriva sa, iar mafiile romană și mexicană, ca și un grup al supremației albilor, ar fi urmărit să il ucidă.

Monteilh declară că a avertizat FBI in legătură cu amenințările la adresa sa și a cerut să fie plasat sub protecție in timp ce servea o sentință de 16 luni de inchisoare pentru condamnarea legată de jaful agravat, dar crerea sa a fost ignorată și a fost lăsat printre ceilalți deținuți din penitenciarul Wasco.

El susține că a fost atacat de mai multe ori in inchisoare, iar, după un atac, ar fi rămas cu mobilitate redusă.

Cea mai sensibilă misiunea a sa a inceput in 2006, cand el susține că a fost cooptat pentru a lucra intr-un program numit "Operation Flex", in care și-a asumat identitatea unui convertit la islam și a acționat pentru a identifica extremiști și a strange informații. Sub conducerea agenților FBI, el și-a asumat identitatea de Farouk Al-Aziz și a spus că este nou convertit la islam. El ar fi primit numele de cod "Oracol" și a fost instruit să spioneze comunitatea islamică. Monteilh susține că, in acest scop, a invățat să scrie și să vorbească araba, a aprofundat religia islamică și a inceput să aibă intalniri cu musulmance.

După ce a reușit să se infiltreze in comunitate, Monteilh spune că a fost abordat de extremiști, care au incercat să il radicalizeze El susține că informațiile pe care le-a furnizat au dus la arestarea lui Ahmadullah Sais Niazi in februarie. Acesta a fost interceptat cand amenința că va arunca in aer clădiri abandonate, iar Monteilh spune că el a fost informatorul care a interceptat convorbirea, lucru pe care FBI nu il comentează.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49271&data=2018-10-23