< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 22 octombrie 2019

Yves Saint Laurent, un tiran betiv si homosexual

Designerul Yves Saint Laurent este "desfiintat" de o jurnalista franceza, care sustine, intr-o biografie recent publicata, ca acesta suferea de o depresie cronica si a inceput sa consume alcool, sa ia amfetamine si cocaina, potrivit Times Online, preluat de RealitateaTV. Mai mult, Saint Laurent ar fi avut relatii homosexuale, se comporta ca un tiran cu cei din anturajul sau si cand se imbata arunca cu scrumiere dupa cei mai apropiati prieteni, afirma Marie-Dominique Lelivre.

De-a lungul carierei, Saint Laurent a creat haine pentru Ducesa de Windsor, Catherine Deneuve si Lauren Bacall. Designerul a murit la varsta de 71 de ani, in iunie 2008, dupa ce si-a petrecut cea mai mare parte din viata in lumina reflectoarelor. Marie-Dominique Lelivre, care a scris biografia cantaretului Serge Gainsbourg si a scriitorului FranIoise Sagan a notat in cartea sa ca Saint Laurent care si-a deschis propria casa de moda in 1961, a suferit de depresie prin anii '70. A fost coplesit de neliniste si se razbuna pe staff, mai ales cand era beat. "De mai multe ori, martorii l-au vazut cum si-a pierdut capul si arunca cu obiecte in oameni. Puterea sa fizica era la fel de mare ca cea interioara. Amfetaminele, drogurile si alcoolul l-au distrus psihic pe Yves", noteaza scriitoarea. Se pare ca a luat cocaina in speranta ca va ramane in top in ciuda faptului ca starea lui lasa de dorit.

Pierre Berg, cel care i-a fost partenerul de afaceri lui Yves Saint Laurent o viata i-ar fi spus unui model: "Yves a inceput sa-si distruga viata si nu vreau sa asist la asta".

Sexualitatea lui Saint Laurent poate fi radacina de la care a pornit depresia lui. Yves a crescut in Algeria, fiind fiul unor colonisti francezi. "In Algeria a avut relatii cu baieti arabi. Toata lumea radea de el la scoala. Faptul ca era homosexual l-a facut sa sufere", Leviere a declarat pentru Journal du Dimanche.

Avea o asemenea dificultate in a-si accepta homosexualitatea ca a rugat un model foarte cunoscut sa se culce cu el. Leviere noteaza: "era epuizat fizic si psihic" si l-a intrebat pe tatal sau: "Poate preferai sa ai un baiat adevarat?"

Berge a refuzat sa fie o sursa pentru carte, care se bazeaza pe interviuri cu mai mult de 50 de rude, angajati, medici si modele. Este descris ca "un remediu si o otrava". Yves si-a ales ca partener un om care compenseaza slabiciunile sale. Ca sa se faca indispensabil, Berge i-a furat autonomia. L-a transformat intr-o diva. De altfel Berge i-a salvat cariera.

Faptul ca era slab nu l-a impiedicat sa faca pe tiranul si sa-si manipuleze anturajul. "Oamenii au lucrat pentru el pana la capat fara sa-si faca probleme ca ar sta peste program. Cand casa de moda s-a inchis nu au primit nimic in schimb. Saint Laurent a luat, dar nu a dat", mentioneaza sursa citata.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=49187&data=2019-10-22